El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha confirmat que l’Ajuntament de Barcelona ajorna la segona fase d’implantació de la recollida de residus porta a porta de Sant Andreu, tal com va avançar betevé aquest dijous. Havia de començar el 18 d’octubre, però el calendari ha saltat pels aires per reformular el model de recollida porta a porta que s’està fent a Sant Andreu.

Els canvis afectaran la recollida de matèria orgànica. Si fins ara, en la majoria de domicilis, es recollia en cubells a peu de carrer, el consistori aposta ara per les bústies que ja funcionaven per blocs de pisos i introduirà també contenidors intel·ligents. Tant les bústies com els contenidors només les poden obrir els veïns amb una targeta. A més, estaran sempre disponibles, a diferència del cubell que s’havia de treure al carrer a una hora determinada.

És un canvi substancial, amb un sistema molt més flexible que permetrà una comoditat major al veïnat
Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica

S’espera que els canvis puguin ser una realitat a finals d’any, quan ja s’hagi col·locat el nou mobiliari. En concret, l’Ajuntament preveu instal·lar 56 bústies que se sumen a les 22 ja existents, i 15 contenidors intel·ligents per a la matèria orgànica. Per a la resta de fraccions, la recollida continuarà com fins ara: el paper, els envasos i el rebuig es recolliran porta a porta, i es mantindran els contenidors al carrer per al vidre.

Sense data per a la 2a fase ni per a altres barris

La reformulació del porta a porta a Sant Andreu ha ajornat ‘sine die’ la segona fase, que preveia arribar a uns 6.000 habitatges més. Tampoc no tenen data els següents barris on s’havia d’implantar el nou sistema de recollida de residus: Horta i Sant Antoni. Badia ha dit que abans d’estendre el porta a porta a altres zones de la ciutat es volen consolidar els canvis a Sant Andreu. D’aquesta manera, es vol aconseguir un “model Barcelona” de porta a porta perquè a tots els barris s’implanti de la mateixa manera.

Sense autocrítica: “No hem inventat res”

En la presentació dels canvis al porta a porta, el regidor Eloi Badia ha evitat fer autocrítica tot i reformular un sistema que ha tingut el rebuig d’una part del veïnat. “Se’m fa difícil valorar si hem fallat o no, perquè els indicadors són positius”, ha dit Badia, que ha assegurat que a Sant Andreu s’ha reproduït un model de recollida que ja tenen 600.000 veïns a tot Catalunya: “no hem inventat res”. Badia ha admès que el canvi d’hàbits que es demana a la ciutadania “és important”, però ha afegit que s’han fet ajustos des del primer dia.

Badia també ha reclamat “un acord de partits” a l’oposició perquè el porta a porta surti del debat polític. Assegura que ja n’ha parlat amb ERC i Junts per Catalunya, però els grups ja han reaccionat amb crítiques als canvis.