Veïns del barri de Sant Andreu han organitzat una altra protesta contra la recollida d’escombraries porta a porta i per demanar a l’Ajuntament de Barcelona que es faci enrere amb la iniciativa. Aquest cop, han fet sentir la seva veu al consell de barri, en què precisament el canvi en el sistema de recollida de residus era un dels punts de l’ordre del dia.

Els grup de veïns contraris s’han aplegat a les portes de la Biblioteca Can Fabra i, uns minuts després de l’inici de la sessió, un centenar de persones han irromput a la sala amb l’objectiu de presentar públicament els seus arguments a la consellera del districte, Lucía Martín. Això, malgrat les restriccions d’aforament establertes per la pandèmia pel coronavirus.

A causa de la protesta, la sessió s’ha aturat uns 20 minuts i no s’ha reprès fins que una part dels manifestants n’han sortit per pròpia voluntat. Una altra part s’han quedat a dins de la sala a peu dret, i en diferents moments han interromput la sessió per adreçar retrets als responsables municipals.

Una setmana amb el nou sistema

La protesta ha tingut lloc just quan fa una setmana que es va estrenar el canvi de sistema de recollida de residus a més de 5.000 llars de Sant Andreu. Segons l’Ajuntament, en aquest període la recollida selectiva al barri ha passat del 37 % al 65 % i ja hi ha més del 70 % dels veïns que participa del nou sistema de recollida. Un percentatge que el consistori valora com a “elevat i satisfactori”. Alhora, però, admet que s’han introduït els “primers ajustos per adaptar el servei” a les demandes i suggeriments del veïnat.

La mobilització d’aquest dimarts és la segona que organitzen els veïnsDivendres passat ja va haver-hi una primera protesta davant de la seu del districte, on unes 500 persones van demanar la retirada del projecte i van penjar escombraries a la porta de l’edifici.

La presidenta de l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud, Cristina Galán, considera que el sistema “és un desgavell” i que dia rere dia “se’ns dona la raó” perquè es repeteixen les incidències amb brossa no recollida. “Se’ns ha imposat sense cap tipus de consulta”, afegeix. De fet, alguns veïns del barri han publicat imatges a les xarxes social, en les quals es pot veure que alguns punts de Sant Andreu (com la plaça de les Palmeres) s’han omplert de deixalles sense recollir, coincidint amb el primer cap de setmana.

No tots els veïns són contraris al nou sistema de recollida d’escombraries porta a porta. L’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, tot i admetre que hi ha coses a millorar, hi està a favor. Tot i això, considera que hauria estat una bona opció esperar una mica més a implementar-lo, fins  després de l’estiu.