Barcelona acollirà la quarta edició del Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions de la Unesco. Se celebrarà entre el 9 i l’11 de desembre d’enguany al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). L’esdeveniment reunirà més de 1.000 persones, entre líders polítics, activistes i persones expertes de tot el món, per definir estratègies efectives per combatre el racisme i les discriminacions que encara persisteixen en les nostres societats.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet l’anunci des de la seu de la Unesco a París, juntament amb la directora general per a Ciències Socials i Humanes de la Unesco, Gabriela Ramos, i l’ambaixador delegat permanent d’Espanya davant la Unesco, Miquel Iceta. Collboni ha agraït la confiança de la Unesco en un context internacional en què “cal crear una gran aliança i aixecar la veu per combatre l’avenç de la ideologia de l’odi”.

Ramos ha expressat la seva satisfacció per treballar amb Barcelona, que ha demostrat “ser una ciutat oberta i inclusiva” en un context de “creixents expressions de discriminació i xenofòbia”. El Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions de Barcelona buscarà “desplegar accions efectives per trencar les barreres que dificulten l’equitat i la justícia racials”.

París, Mèxic, Sao Paulo i Barcelona

Barcelona recull el testimoni de ciutats que ja han celebrat el fòrum, com París (2020), Mèxic (2022) i Sao Paulo (2023). Per tal d’iniciar les reunions tècniques de preparació de la cimera, l’alcalde ha viatjat amb una delegació institucional amb la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, i la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, i altres tècnics municipals.

En els pròxims mesos s’intensificaran les trobades que fixaran els continguts dels debats, tallers i activitats. El programa abordarà les diverses formes de discriminació i es buscaran solucions innovadores i pràctiques per afrontar desafiaments que transcendeixen fronteres, com l’auge dels extremismes, dels discursos d’odi i de les “fake news”.

Acollida de persones refugiades

Al matí, l’alcalde ha participat en la jornada Refugiats: Solidaritat i Responsabilitat, Tendències Mundials i Reptes Locals, organitzada per l’Ajuntament de París. Collboni ha intervingut en la taula rodona i ha assenyalat el moment greu que es viu a França, a Espanya i a la resta d’Europa, en què el discurs de l’odi s’obre pas. Davant això, “les ciutats tenim un paper fonamental en el moment d’acollida, perquè les ciutats globals i obertes som l’expressió de la integració, de la suma de les identitats”.

L’alcalde ha remarcat el ferm compromís de Barcelona amb els valors de la pau, amb una àmplia trajectòria en matèria de solidaritat i cooperació en l’àmbit internacional.

Prèviament, l’alcalde s’ha reunit amb l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. Els dos responsables municipals han conversat sobre alguns dels temes prioritaris de l’agenda compartida per ambdues ciutats.