(ACN)  L’Ajuntament de Barcelona ha atès unes 17.100 persones d’origen ucraïnès des del mes de febrer passat, coincidint amb l’inici de la invasió russa a Ucraïna, segons ha informat el consistori en un comunicat. La majoria de les atencions —gairebé 13.900 persones— s’han fet al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i a l’Ucrane, l’equipament que ha concentrat l’atenció a la comunitat ucraïnesa a la ciutat. Aquí han facilitat fins a 6.200 pernoctes a persones que estaven de pas a la ciutat o bé en procés d’entrar al sistema estatal d’acollida. Per la seva banda, el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) ha atès al voltant de 3.200 persones en aquests mesos.

2.600 empadronaments

Des de l’esclat de la guerra, Barcelona ha facilitat 2.599 empadronaments a persones provinents d’Ucraïna. La majoria són dones (50,7 %) i menors d’edat (31,6 %), i la distribució és força igualitària entre els districtes, malgrat que Sant Martí o l’Eixample concentren un 20 % i un 16 % dels empadronaments respectivament. Pel que fa als centres educatius de la ciutat s’hi han matriculat un total de 624 alumnes provinents d’Ucraïna des del mes de febrer.

També s’han atès 335 persones al dispositiu ocupacional creat per Barcelona Activa per facilitar la integració laboral i s’han fet una vintena de sessions de suport emocional a desenes de persones en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Durant les darreres setmanes s’ha observat un descens important en el ritme d’arribades, segons l’Ajuntament.

Més d’un milió d’euros d’inversió

L’activitat del CUESB i l’Ucrane ha suposat una inversió municipal addicional d’uns 850.000 euros per garantir-ne el funcionament, mentre que les més de 1.300 ajudes d’urgència activades han suposat fins a la data un import total d’uns 308.000 euros addicionals.