El Kubo i La Ruïna desembre 2023

Set mesos després dels desnonaments de les dues cases ocupades, el present i futur d’El Kubo i La Ruïna ja van prenent forma. Així ha quedat clar en el consell de barri de Sant Gervasi – la Bonanova, en què la gerenta del districte, Maite Català, ha anunciat, d’una banda, que la propietat de La Ruïna (al carrer de Sant Joan de la Salle, número 2-4) ja ha demanat una llicència d’obres per condicionar i convertir l’edifici en un habitatge unifamiliar. El districte de Sarrià – Sant Gervasi estudia a hores d’ara la petició, que s’ajusta a la qualificació urbanística que té el solar.

D’altra banda, també ha explicat la voluntat de l’Ajuntament que l’edifici contigu, El Kubo (al carrer de Sant Joan de la Salle, número 6), passi a mans municipals “tard o d’hora”. Quan això passi, s’enderrocarà per convertir el solar en una zona verda per al barri. En aquest cas, també es respectaria el que dicta la qualificació urbanística de la parcel·la.

Una nova zona verda

La gerenta de Sarrià – Sant Gervasi no ha pogut precisar quan es farà el pas d’enderrocar i crear el nou espai verd, però sí que ha avançat que, en el cas d’El Kubo, la propietat ja ha demanat que s’executi l’expropiació. Això vol dir que s’encarrila que propietat i Ajuntament puguin arribar a un acord mutu en el preu del solar.

A més, ha assenyalat que al costat d’aquest terreny hi ha dos solars més, al carrer del Lluçanès, 3 i 5, que ara pertanyen a la Sareb (que també forma part de la propietat d’El Kubo) i que podrien afegir-se a La Ruïna per fer més gran la zona verda. Al mateix temps, també es reurbanitzarien com a entrada a aquest nou parc els carrers de Sant Joan de la Salle i del Lluçanès, amb voreres més amples.

Es reafirma que no es farà un CAP al terreny

Per la seva banda, alguns dels veïns han tornat a plantejar la possibilitat de construir-hi un CAP que els eviti desplaçar-se fins al de Vallcarca. En aquest sentit, el districte ha recordat que és la Generalitat qui decideix si es construeix o no un CAP i que, en tot cas, l’Ajuntament no pot oferir El Kubo i La Ruïna com a ubicació per al centre sanitari perquè són propietats privades i, a més, no són prou grans.

L’associació de veïns va acceptar com a descartada la proposta, però va avisar que la reivindicació d’un nou centre d’atenció de salut continua viva.