Converses en grupets i xivarri com en el primer dia d'escola. Els veterans donen la benvinguda als qui s'estrenen a la cambra... i els objectius busquen els qui accedeixen per primera vegada a la política institucional. De moment, aquest primer dia, ja han trencat amb la convenció del vestit i la corbata, un gest que segurament amaga tota una declaració d'intencions. Finalment la secretària general del Parlament posa ordre i es fa el silenci. Aquí comença la desena legislatura, sota la mirada dels qui han ocupat els màxims càrrecs del país. Ha presidit la sessió la diputada de més edat, Dolors Montserrat, del Partit Popular. A banda i banda, els dos representants més joves: José Antonio Coto, també del PP, i Marta Vilalta, d'Esquerra. Els diputats han baixat fins a tres vegades a l'estrada per votar la composició de la Mesa. Núria de Gispert tornarà a presidir la cambra, després d'obtenir el vot de 79 parlamentaris, per tant, n'ha aconseguit nou més que els que sumen CiU i Esquerra. La vicepresidència primera l'ocuparà una altra dona: Anna Simó, d'ERC, i la segona, Lluís Maria Corominas, de Convergència i Unió. Tancaran la Mesa més plural de la història quatre secretaris: un de CiU, un del PSC, un del PP i un d'Iniciativa. Com a curiositat, els diputats de la CUP han emès vots nuls en totes tres votacions i han explicat a Twitter les reivindicacions socials que hi ha darrere els noms que han escrit a les paperetes, com ara el d'Ester Quintana o el d'un veí desnonat. En el primer discurs d'aquesta legislatura, Núria de Gispert ha fet referència al moment excepcional que viu el país. NÚRIA DE GISPERT "El parlament haurà d'estar en sintonia amb un país en marxa. Amb projectes, aspiracions, ideals. Poble disposat a obrir camins, nous horitzons, a seguir recte camí d'accés al ple domini de la terra. Per això missatge final d'esperança, d'autoestima, de confiança en la nostra força, compromís amb realitat social." Un acte solemne que ha acabat de manera solemne: amb els 135 diputats en peu cantant 'Els Segadors'.

Núria de Gispert, repeteix com a presidenta

La votació ha començat per la presidència del Parlament, que tornarà a ocupar Núria de Gispert. La política d’UDC ha rebut 79 vots favorables, 52 abstencions i 3 vots nuls. Els vots nuls han estat els dels representants de la CUP, que han anunciat a Twitter que havien votat a un veí de Burjassot que es va intentar suïcidar quan l’anaven a desnonar.

 

La presidenta en funcions de la cambra catalana, Núria de Gispert (UDC) repetirà en el càrrec, i la portaveu d’ERC, Anna Simó, en serà la vicepresidenta primera. Lluís Maria Corominas (CDC) en serà vicepresident segon. Les quatre secretaries les ocuparan Miquel Iceta (PSC), Pere Calbó (PP), Josep Rull (CiU) i David Compañón (ICV-EUiA).

Els 135 parlamentaris escollits en les eleccions del 25-N ocuparan els escons a l’hemicicle, que ha estat presidit per una Mesa d’Edat, amb la diputada del PP Dolors Montserrat (65) com a presidenta provisional i els parlamentaris més joves com a secretaris -el popular José Antonio Coto (26) i la republicana Marta Vilalta (28). La sessió s’ha fet  es fa quan encara no s’ha tancat un pacte estable de legislatura entre CiU i ERC.

A partir d’aquí s’obre un termini legal de 10 dies per celebrar la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat, un fet que ja compta amb l’aval segur d’ERC.