El president català, Pere Aragonès, en un acte a la Bisbal

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, diu que la Constitució espanyola està “obsoleta” i que “l’única cosa que fa és reafirmar les posicions independentistes”. Aragonès assenyala que la carta magna “limita les aspiracions” de Catalunya i creu que suposa “un pany per tancar el futur del país”. “El govern no vol cap reforma de la Constitució espanyola, el que vol és una Constitució catalana, que és el que ens cal pel nostre país”, remarca.

Aragonès diu que el que cal és “culminar amb èxit” el procés d’independència a través d’un referèndum d’autodeterminació “que sigui reconegut i en el que es pugui aplicar el resultat”. “En això estem treballant, perquè és la manera de resoldre el conflicte que tenim amb l’Estat”, ha assenyalat. El president de la Generalitat considera doncs que aquest 6 de desembre “no hi ha res a celebrar” i aposta per “reforçar les majories internes” a Catalunya que estiguin a favor d’una solució política. “Avui recordem més que mai que el que ens cal és una constitució pròpia pel nostre país”, ha conclòs.

Pere Aragonès ha fet aquestes declaracions en una visita a la Bisbal d’Empordà, on ha signat el llibre d’honor a l’Ajuntament. Posteriorment ha visitat el museu Terracota de ceràmica i ha passejat per les botigues del carrer l’Aigüeta, que venen productes d’aquest material.

Borràs: els catalans no tenen “res a celebrar”

També s’ha referit a la Constitució espanyola la presidenta del Parlament, Laura Borràs, qui ha dit que veu la Carta Magna com una eina inútil per resoldre els problemes de la ciutadania en matèria social, lingüística o política. La constitució, recorda, no dona cabuda als anhels de llibertat del poble de Catalunya i entén que els catalans no tenen “res a celebrar” el 6 de desembre:

“Es va pactar amb el franquisme ben viu i 40 anys després es demostra que no serveix“. Per contra, Borràs, reivindica la data com l’aniversari de la primera sessió constitutiva del Parlament, l’any 1932. La presidenta n’ha parlat des de la Fira de l’Avet d’Espinelves, on ha entregat l’avet d’or a l’inspector del Cos de Bombers de la Generalitat de la Catalunya Central, Santiago Lleonart.

A Madrid, acte institucional

A Madrid, el Congrés dels Diputats ha acollit l’acte institucional de celebració del 43è aniversari de la Constitució.