(ACN) El Congrés dels Diputats ha acollit aquest dilluns l’acte institucional del 43è aniversari de la Constitució espanyola amb les ja tradicionals absències dels partits nacionalistes i independentistes i sense expectatives d’impulsar canvis en el text. Malgrat els anuncis i promeses, el govern espanyol no es planteja ara obrir el debat d’una reforma de la Constitució perquè no disposaria de prou suports a la cambra baixa per la negativa del PP i Vox. Aquests partits fins i tot s’han negat a facilitar un canvi puntual perquè el text deixi de parlar de ‘disminuïts’ i ho faci de ‘persones amb discapacitat’.

Durant l’acte, que s’ha fet a l’exterior per la situació de la pandèmia, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha fet una crida a la classe política per “cuidar i mantenir el pacte” de la Constitució. Ha afegit que cal “actualitzar i renovar l’esperit i el compromís original” de la Carta Magna espanyola, a més de “saber prolongar i desenvolupar-lo amb nous acords” que en mantinguin “la vigència social diària”. “La Constitució és un acord que ha de viure cada dia per ser eficaç”, ha reiterat.

Batet fa una crida a recuperar la “lleialtat constitucional”

La presidenta del Congrés també ha dit que qui discuteix el compliment del text “pretén situar-se per damunt d’ell”. Al seu discurs, Batet ha carregat contra el “populisme” de Vox i la “judicialització de la política” del PP. Batet ha aprofitat l’ocasió per advertir que la Constitució “exigeix respecte i compliment”, i que és “programa de futur”. La dirigent del PSOE ha apuntat que es pot estar en “desacord” amb algunes obligacions del text i voler-les “modificar”, però ha afegit que el seu compliment “no és qüestionable” mentre sigui “vigent”.

A més, ha cridat la classe política espanyola a evitar convertir el debat en un “constant retret d’inconstitucionalitat”. De fet, Batet ha fet una crida a recuperar la “lleialtat constitucional”. Alhora, ha admès que hi ha un “qüestionament” i “allunyament” d’una “part important” de la ciutadania respecte el text, que provoca “enfrontament, crispació i deslegitimació de la pròpia democràcia”.

Sánchez evita parlar de reformar la Carta Magna

De la seva banda, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat parlar de la reforma de la Constitució. En una breu declaració als mitjans abans de l’acte, ha afirmat que el text va aportar a l’Estat “drets, llibertats, concòrdia, convivència i la nostra pertinença a la UE””. “Va costar molt”, ha dit, i “crec que les generacions que agafem el relleu hem de cuidar-la”, fet que significa “complir de pe a pa tots els articles de la Constitució, del primer a l’últim”.

Des de Catalunya, el president Pere Aragonès i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, han coincidit a dir que aquest dilluns, 6 de desembre, no “hi ha res a celebrar”.