(ACN) “El 2023 ha de ser l’any de donar forma a la proposta catalana d’Acord de Claredat”. Així s’ha expressat el president Pere Aragonès en el seu missatge de Nadal, en què ha explicat que la Generalitat impulsarà el 2023 “una gran conversa” a Catalunya per fixar les condicions d’un nou referèndum. Aragonès ha reivindicat els fruits del diàleg, però ha dit que ara cal assolir un “nou punt de trobada de la societat catalana”.

Aquest acord ha de permetre tenir “tota la força i tota la legitimitat interna per ser defensat davant de l’Estat com una proposta de país” i ha de ser “explicable i homologable internacionalment”. També ha demanat “responsabilitat” als partits per aprovar els pressupostos i que “no demorin més” la decisió.

El diàleg amb l’Estat “ha aportat fruits”

Aragonès ha constatat que “és evident que el diàleg i la negociació amb l’Estat comença a aportar fruits”, i ha posat d’exemple la derogació del delicte de sedició i la reforma del de malversació. “Es va dir que era impossible i avui el delicte de sedició pel qual van ser condemnats els presos i les preses polítiques ja no existeix i s’han limitat bona part dels aspectes de la malversació que, manipulant la llei vigent, permetien perseguir l’organització del referèndum”, ha assenyalat.

La proposta catalana d’Acord de Claredat

El 2023 serà el moment, ha dit, de donar forma a la proposta catalana d’Acord de Claredat. Aragonès ha indicat que la Generalitat impulsarà un debat, “una gran conversa amb el conjunt de la societat” per “donar forma i visualitzar aquest consens” dins de Catalunya sobre quan i com ha de poder tornar a exercir el dret a decidir.

Aragonès ha defensat que és el moment de construir una “via democràtica que actuï com a nou punt de trobada del conjunt de la societat catalana”, que impulsi “el país sencer, la Catalunya sencera”.

No perdre “ni un dia més” per aprovar el pressupost

En el seu discurs, el president també ha tornat a demanar als partits que estiguin “a l’altura” i facin possible l’aprovació del nou pressupost de la Generalitat. Aragonès ha recordat que els comptes estan acordats amb sindicats i patronals, i tenen el suport del tercer sector social, dels sindicats d’agricultors i de les principals entitats del món de la cultura. A parer seu, “hi ha un ampli consens sobre la necessitat d’impulsar i tirar endavant aquest pressupost i que la ciutadania se’n pugui començar a beneficiar sense perdre ni un sol dia més”.

En aquest punt, ha reclamat als grups parlamentaris amb qui encara no ha estat possible l’acord que tinguin “responsabilitat envers la ciutadania i que no demorin més la seva decisió”.

Discurs des de la Biblioteca Nacional de Catalunya

Aragonès ha fet el seu discurs des de la Sala Llevant de la Biblioteca Nacional de Catalunya, que és part de la sala de lectura del centre. Es tracta de la nau més antiga de l’edifici, que era l’antic Hospital de la Santa Creu. El president s’ha situat per fer el discurs davant de les prestatgeries de literatura catalana, on hi ha col·leccions de Joan Maragall, Pere Quart, Mercè Rodoreda i Jacint Verdaguer.

Aragonès destaca l’inici de la recuperació a Catalunya

El president ha començat la intervenció recordant la sortida de la pandèmia, l’inici de la recuperació a Catalunya, però també les dificultats globals provocades per la invasió russa d’Ucraïna. Després de destacar la solidaritat de la societat catalana, ha constatat que la guerra s’ha traduït en dificultats econòmiques que afecten directament la ciutadania, amb l’augment del preu de l’energia i del cost de la vida.