Autor: Alfons Puertas

El dia de Nadal del 2022 entra directament a les efemèrides meteorològiques més importants registrades a l’Observatori Fabra. Un 25 de desembre amb olor de primavera avançada i amb una temperatura mitjana més pròpia de finals de maig.

Rècords consecutius

Les festes de Nadal d’aquest 2022 ens està deixant uns registres que semblaven impossibles d’assolir.

El rècord de temperatura màxima absoluta en un mes de desembre assolit el dia 24 de desembre va durar només 24 hores. El dia de Nadal del 2022 és ja el dia de desembre que té una temperatura màxima més alta.

Però la nit també ha estat excepcional. Tant, que l’Observatori Fabra ha anotat també la mínima més alta registrada mai en un mes de desembre aquest dia de Nadal.

Cap dia de l’hivern supera el dia de Nadal d’enguany

La mitjana diària del dia de Nadal a l’Observatori Fabra ha quedat en 18,95 ºC, una dada que no supera cap dia del desembre, gener i febrer (hivern meteorològic) de tota la sèrie de dades (des del 1913).

Només dos dies del febrer (3 de febrer del 2020 i 22 de febrer del 2019) superen en temperatura màxima de Nadal del 2022 i no hi ha cap temperatura mínima hivernal (desembre, gener i febrer) més alta que la registrada aquest 25 de desembre.

Un desori que posa la cirereta del pastís a un 2022 per oblidar, termomètricament parlant.

Els rècords que ens deixa aquest Nadal atípic

  • RÈCORD històric de temperatura màxima en un mes de desembre: 22,1 ºC
  • RÈCORD històric de temperatura mínima més alta en un mes de desembre: 15,8 ºC
  • RÈCORD històric de temperatura mínima més alta en l’hivern (desembre, gener i febrer): 15,8 ºC
  • RÈCORD històric de temperatura mitjana diària més alta en l’hivern (desembre, gener i febrer): 18.95 ºC

L’Observatori Fabra va marcar aquest dia de Nadal unes dades de temperatura 10 ºC més altes de les que serien habituals.