A Barcelona unes 70.000 persones se senten soles, segons l’enquesta municipal Òmnibus del 2022. Per posar-hi remei, l’Ajuntament va impulsar a tres zones de Nou Barris (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) un pla per acompanyar-los i que es mantinguin actius, ja sigui quedant per xerrar o fent sortides per la ciutat. Després d’un any, el balanç és bo i ara s’amplia a cinc barris més: Verdum, la Trinitat Nova, la Prosperitat, el Carmel i Can Baró.

Accions concretes d’acompanyament

Una de les persones que ha participat en aquesta iniciativa és la Núria Penón, veïna de Ciutat Meridiana. Amb 72 anys i després de tota la vida molt activa dedicada a a la feina i a la família, el 2020 va quedar-se vídua i el món es va parar. Ara fa tot just un any va entrar dins aquesta prova pilot de l’Ajuntament de Barcelona per combatre la soledat. Hi han participat un grup d’unes 25 persones, que han fet sortides culturals, visites a diferents equipaments de la ciutat i fet vincles nous. “M’he sentit molt acompanyada, ho recomanaria a tothom”, explica la Núria.

A mi m’ha ajudat molt, m’he sentit viva i activa de nou”
Núria Penón, participant dins la iniciativa

Aquest paquet de mesures per combatre la soledat s’emmarca dins el Pla de barris. Ara es crearà una taula comunitària per definir quins serveis nous es posen en marxa, ja sigui a centres d’atenció primària, centres de dia o casals de gent gran. A la iniciativa s’hi sumarà un equip de cinc tècnics municipals, que seran els responsables d’impulsar les accions concretes.

Nova guia per prevenir la soledat en gent gran
El document es divideix en quatre àmbits d’intervenció: la mateixa persona gran, les persones de la seva xarxa de convivència, les relacions quotidianes amb el seu entorn i la vida comunitària