L’Ajuntament de Barcelona, a través del Pla de barris, ha posat en marxa un web per recollir imatges i dades històriques del barri de Can Baró. Es tracta d’una iniciativa inclosa dins el projecte Memòria Visual de Can Baró i s’emmarca en la celebració del centenari d’aquest territori d’Horta-Guinardó.
Aquest arxiu digital està obert a veïnat, institucions, entitats i arxius municipals i s’alimentarà al llarg del temps amb fotografies, documents i testimonis dels habitants de la zona. Aquest procés d’àmbit comunitari compta amb el suport del Grup d’Estudis Històrics el Pou i es basa en la recerca, difusió i reivindicació col·lectiva de la història local.
Fons fotogràfic de Can Baró
El web de la Memòria Visual de Can Baró es va engegar al juny i ja compta amb unes 200 fotografies que mostren la vida cultural i associativa dels darrers 100 anys, així com oficis, personatges i indrets que han anat evolucionant amb el pas del temps. Segons explica José Luis Petreñas, de l’associació Can Baró Cultural, “a principis del segle XX a Can Baró tot eren camps, però a poc a poc alguns barcelonins van començar a fer les seves parcel·les atrets pel bon aire que s’hi respirava”.
Els besavis de la Pepi Núñez, nascuda al barri, van ser dels primers a construir una casa en aquesta zona. Ho van fer a tocar de la masia de Can Baró, del segle XVII, que avui dia acull una escola, i que va ser l’epicentre a partir del qual es va anar urbanitzant tota la muntanya. Ha cedit moltes fotografies de l’arxiu familiar que permeten observar el caire rural de l’indret. “Era com un poble on tothom es coneixia i es compartia tot”, afirma Núñez amb certa nostàlgia.
El creixement urbanístic d’un barri divers
El desenvolupament urbanístic de Can Baró va ser constant durant tot el segle XX. Es va passar de les cases amb jardí de la Cooperativa de Periodistes dels anys 20 a la construcció d’habitatges més humils, arran de la gran onada migratòria dels anys 50 i 60, que també va derivar en un gran assentament de barraques. Alhora destaquen els grans blocs de pisos de Vista Park i la Font Castellana, edificats a la dècada dels 70.
Aquesta evolució també l’ha plasmat Marisol Soto, veïna del barri, al documental ‘Can Baró, història pròpia’. El muntatge s’ha fet a partir de converses entre alumnes de l’escola ACIS Artur Martorell i veïnes que expliquen les seves vivències durant les darreres dècades.
Últims actes del centenari de Can Baró
La celebració del centenari de Can Baró culminarà al novembre amb l’organització de dues activitats. La primera serà el dia al casal de barri i consistirà en una trobada dels barris de muntanya de Barcelona. El 23 de novembre es presentarà a la Biblioteca Mercè Rodoreda un mapa virtual de la cultura a Can Baró.