AMB Pla Director Urbanístic

(ACN) El Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat aquest dimarts al matí el Pla director urbanístic (PDU), que deixa enrere el Pla general metropolità (PGM) del 1976. El nou pla projecta cap al 2050 una “metròpoli més eficient, cohesionada, sostenible i equilibrada”, segons han explicat els promotors. L’objectiu del PDU, asseguren, és donar resposta als nous reptes, com la descarbonització o el canvi climàtic. El PDU s’ha aprovat amb un “amplíssim consens” tècnic, polític, territorial i social, han assegurat.

120.000 habitatges a preu assequible

El pla preveu construir un total de 217.000 habitatges per al 2050, 120.000 dels quals seran de preu assequible i la meitat d’aquests pisos, de lloguer social. Un pla de creixement que “dona resposta a unes necessitats d’habitatge sense depredar territoris”, segons ha explicat el vicepresident de Polítiques Urbanístiques de l’AMB, Jordi Sánchez.

Reducció de l’ús del vehicle privat

Amb el repte de la descarbonització, el PDU aposta perquè d’aquí a 30 anys, la meitat dels desplaçaments es facin a peu o en bicicleta i un 30 %, en transport públic. Segons el text, preveu reduir a la meitat l’ús del vehicle privat i la construcció de 240 quilòmetres d’avingudes metropolitanes.

Més sòl no urbanitzable per protegir els espais naturals i agraris

A més a més, el nou pla augmenta el sòl no urbanitzable, que passa del 48 al 51 %, amb l’objectiu de protegir els espais naturals i agraris. Es farà “mitjançant la desclassificació de 19 àmbits”, segons Sánchez. També planteja una xarxa de parcs i eixos verds per protegir la ciutat “davant la calor extrema i la contaminació de l’aire”, explica el PDU.