Alfred Bosch ha saludat personalment i un per un tots els assistents a l'acte d'aquesta tarda. Una presentació oficial com a candidat d'Esquerra en què s'han deixat veure cares conegudes d'altres partits i qui va ser contrincant de Bosch a les primàries. Acompanyat del president del partit, l'alcaldable d'Esquerra ha dit que vol proclamar la Barcelona republicana. Una ciutat lliure de desnonaments, de desigualtats i que lluitarà contra l'atur. L'ocupació és, de fet, una de les prioritats que Bosch ha concretat amb la creació d'una agència específica. ALFRED BOSCH, alcaldable d'ERC "Nosaltres estem treballant en una agència de desenvolupament i ocupació a Barcelona. Que englobi Barcelona Activa i tot allò que s'està fent. Ja s'estan fent coses però ho hem de multiplicar. Hem de fer més." Literalment, Bosch ha dit que vol posar seny al turisme i fomentar la participació ciutadana. Ell, que va ser organitzador de la consulta independentista l'any 2010, vol ser vist com l'alcalde de les consultes. ALFRED BOSCH, alcaldable d'ERC "Les consultes sobre els carrers, sobre les places i els parcs, sobre el model turístic, perquè no? És bo votar i la participació l'has de practicar." Amb aquest acte Esquerra engega la precampanya fins a les municipals. Sis mesos intensos en què té per davant un gran repte si realment vol arribar a l'alcaldia. Deixar de ser l'últim partit a l'Ajuntament, com és ara, per ser-ne el primer. Us ho ha explicat des de les Cotxeres de Sants, Marc Garcia.

En el primer acte com a alcaldable, Bosch ha volgut marcar el perfil més social de la seva formació. Ha posat en relleu les diferències socials a l’interior de la ciutat, on uns barris arriben a multiplicar per vuit la renda d’altres. L’alcaldable republicà ha llançat una primera proposta, consistent en la creació d’una agència de desenvolupament i ocupació a la ciutat, copiant experiències d’altres capitals com Nova York.

En la seva compareixença, Bosch ha desgranat els avantatges que suposaria per a la ciutat ser capital d’estat, com ara disposar d’ambaixades, seus d’institucions i companyies que podrien aportar més feina: “Barcelona té un 8% de treballadors públics, Madrid en té un 23%. No hauríem de ser com Madrid, però la majoria de capitals d’estat tenen entre un 13% i un 15% de la població activa en la funció pública.” El republicà ha dit que la ciutat s’ha guanyat la capitalitat per mèrits propis “però és una capitalitat mancada perquè no té un estat”. Ha assegurat que Barcelona sempre ha hagut de remar amb un estat en contra: “Imagineu-vos com seria Barcelona amb un estat a favor”, ha dit.

Reivindica la Barcelona republicana i popular

Bosch ha reivindicat el llegat dels tres alcaldes republicans dels anys 30 a Barcelona –Jaume Aiguadé, Carles Pi i Sunyer i Hilari Salvador– , i s’ha proposat recuperar la ciutat i el país “allà on va quedar estroncat el 1939”. El republicà ha dit que vol proclamar la Barcelona republicana, “com a ciutat lliure de desnonaments, lliure de fracàs escolar i capital de les oportunitats”.

Al costat de la reivindicació republicana, Bosch s’ha referit als “patriotes de barri”, fent un repàs a través de diferents intervencions de veïns als barris més populars de la ciutat, entre els quals ha citat Baró de Viver, Sant Genís dels Agudells o el Besòs i el Maresme. “Amb aquesta gent ens hi entendrem”, ha dit Bosch, que s’ha mostrat esperançat de viure apartat del pessimisme: “Volem viure amb l’optimisme i la solució. Aquestes són les nostres conviccions.”

L’acte l’ha obert el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Ha destacat la importància del repte que es planteja Bosch d’optar a l’alcaldia de Barcelona i ha posat de manifest la rellevància del càrrec: “A l’alcalde de Barcelona se li obren pràcticament totes les portes del planeta. Tenir algú al capdavant que sigui conscient d’això és molt important.” Junqueras ha traçat paral·lelismes amb el nou candidat d’ERC, ja que tots dos són historiadors, professors d’universitat, independents i ara treballen en el món del municipalisme.