Amb la minoria de tenir només 14 regidors, el govern ha aconseguit aprovar l'últim pressupost del mandat, que puja a més de 2.500 milions d'euros. L'executiu ha agraït les aportacions del PSC i Esquerra que, amb una abstenció, han facilitat la llum verda a uns comptes que no comparteixen del tot. JOAN TRULLÉN, regidor del PSC XAVIER MULLERAS, regidor del PP El PP hi ha votat en contra, com també Iniciativa, que ha encès el debat quan ha qualificat d'insuficient la incidència de socialistes i Esquerra al pressupost. JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació El debat a la comissió ha estat el penúltim pas del pressupost abans que el ple de la setmana que ve l'aprovi ja definitivament.

Els cinc grups municipals han fixat les seves posicions respecte al pressupost municipal de 2015, que s’ha aprovat amb els vots favorables del govern, els contraris de PP i ICV-EUiA i les abstencions del PSC i Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat). Precisament aquest vot ha estat clau a l’hora d’aprovar el pressupost i ha generat debat entre els grups de l’oposició.

Joan Trullén (PSC) ha justificat l’abstenció dels socialistes per no ser els comptes que s’haurien plantejat en cas de ser al govern. Considera que uns pressupostos impulsats pel PSC haurien estat més ambiciosos, “posant la solvència econòmica al servei dels barcelonins”. Tot i això, Trullén no perd de vista “que la ciutat no podia quedar sense pressupostos i perdre les inversi0ns”. Els socialistes han repassat les aportacions en els camps del transport públic, les escoles bressol o els programes d’ocupació que han fet als pressupostos i han posat d’exemple que gràcies a les negociacions s’han aconseguit “uns pressupostos que facin la vida més fàcil als barcelonins”.

Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat) ha destacat la importància d’aprovar el pressupost i ha dit que “la diferència entre tenir-ne i no tenir-ne és molt gran”. El republicà creu que no disposar de pressupost en època de crisi “és una irresponsabilitat” i ha atacat amb duresa el posicionament de les forces que hi han votat en contra. Els ha retret que qualifiquin les modificacions “d’insignificants” i ho ha qualificat de “frivolitat extraordinària”. Portabella ha dit a ICV-EUiA i el PP que amb les modificacions incloses s’afecten 1.300 habitatges de famílies que no queden desnonades. “Si és una insignificància, van vostès i els ho diuen.”

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens (CiU) ha agraït la posició del PSC i d’ERC respecte als comptes municipals i ha dit que sense l’abstenció d’aquests dos grups “no s’haurien inclòs 88 milions d’euros de serveis a les persones”. La tinenta d’alcalde ha dit que les negociacions s’han allargat durant molt de temps i que han acabat donant fruit. Ha contraposat aquesta disposició a millorar els comptes a l’actitud “del bloc del ‘no'”. “És fàcil dir que no a tot i menysprear els acords, però aquesta no és la dinàmica que agraeix la ciutadania”, ha dit.

PP i ICV-EUiA, un “no” amb matisos diferents

Xavier Mulleras (PP) ha qualificat els pressupostos de 2015 de “decebedors” per a Barcelona i ha dit que Xavier Trias va prometre el canvi i acaba la legislatura “pactant els pressupostos amb els fundadors del tripartit”. Els populars creuen que les modificacions introduïdes pels dos grups només maquillen un mal pressupost i ha criticat especialment la posició del PSC, del qual diu que amb el seu vot avala la renúncia a cobrar el deute de la Generalitat i els regals fiscals de Trias a Artur Mas.

També Iniciativa ha fixat el seu vot contrari als comptes de 2015, i ha criticat les abstencions dels dos grups de l’esquerra. Joaquim Mestre (ICV-EUiA) creu que els acords aconseguits per PSC i Esquerra no alteren ni modifiquen les prioritats “que veiem equivocades”. Els ecosocialistes creuen que les modificacions aconseguides només suposen el 3% del pressupost, pel que els fa creure que els dos grups aproven un mal pressupost que “no respon a les necessitats de la ciutat ni la ciutadania.”

Feia tres anys que el govern municipal no aconseguia aprovar els pressupostos per procediments habituals, quan el 2012 va aconseguir sumar els vots de l’acord entre CiU i PP. El 2013 els pressupostos es van prorrogar i el 2014 l’alcalde va haver de passar per una qüestió de confiança.