L’Ajuntament de Barcelona preveu, finalment, enderrocar l’antic Pavelló de les Elèctriques, a Montjuïc, pel risc d’esfondrament. La regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, ha assegurat que l’edifici “està en molt mal estat” i “no permet la seva rehabilitació”. Gil ha explicat que l’enderroc es farà en “els pròxims mesos”, un cop el consistori tingui al damunt de la taula un estudi de la Direcció de Patrimoni.

De moment, el que s’ha fet és tapiar la porta i perimetrar la zona perquè ningú no hi pugui entrar. El consistori ha pres la decisió després d’una visita tècnica conjunta de Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana.

Un pavelló de l’Exposició Internacional del 1929

L’edifici es va construir per l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929. Era el Pavelló de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, i el van construir tres companyies elèctriques. És obra de l’arquitecte Regino Borobio. Tenia una torre elèctrica al costat i s’hi feien projeccions publicitàries per afavorir el consum d’electricitat.

“La majoria de l’arquitectura del 29 és molt clàssica, molt monumentalista i aquest pavelló tenia un punt d’avantguarda”, destaca Josep Fabra, historiador i membre de CERHISEC. Fabra explica que durant la Guerra Civil va acollir l’Escola Ginesta i després va tenir diferents usos, el més conegut va ser com a seu de l’Institut Botànic de Barcelona. L’historiador es mostra partidari de conservar l’edifici, sobretot tenint en compte que és un dels pocs que queden dempeus i la proximitat amb el centenari de l’Exposició Internacional.

L’any 2003 va quedar en desús i des de llavors està tancat i abandonat, fet que ha propiciat un procés de degradació continu.