Els problemes de convivència entre els veïns i la resta de col·lectius que fan ús de l'Illa Robador no s'han resolt. Tot i que a l'agost l'Ajuntament ja va incrementar els recursos per reduir la conflictivitat, el districte revisarà el pla d'acció redactat l'any 2012. Una de les primeres mesures que planteja és fer una remodelació (de poca envergadura) per millorar la connexió amb la rambla del Raval. Durant els treballs també es canviarà el lavabo públic per un de fix i es reodrenarà el mobiliari urbà per evitar que se'n faci un mal ús. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella: "Hem detectat que hi ha col·lectius que fan un ús excloent de l'espai públic. I el que hem d'aconseguir és un espai públic -en tant que és l'espai democràtic per excel·lència- que no tingui un ús exclusiu per part de ningú." La segona branca d'actuacions recau a reforçar la mediació. A principis d'any vinent s'implantarà una nova figura: el dinamitzador comunitari. Detectarà, a peu de carrer, els conflictes que es generin a l'illa i en proposarà solucions. Els veïns, però, consideren que enfocar les polítiques en la mediació serveix, només, per enquistar el problema i no abordar-lo de soca-rel. FERRAN CASADEMONT, president de l'AV Illa Robador: "Els temes de mediació i dinamització poden estar bé en moments de conflictes puntuals. Però si no anem més enllà i no busquem solucions del problema conflictiu que patim al barri i a la zona, doncs no trobarem solucions." El nou pla d'acció també durà l'oficina d'habitatge de Ciutat Vella a la plaça de Salvador Seguí. L'Ajuntament vol convertir-lo, així, en un element més que pacifiqui l'entorn.

A mitjan agost, el districte de Ciutat Vella va augmentar l’horari de la sala de venipunció de Baluard per solucionar els problemes de brutícia a l’Illa Robador. Tot i això, la conflictivitat entre els veïns i la resta de col·lectius que conviuen al carrer (com les treballadores sexuals o els sense sostre) no s’ha resolt. Per aquest motiu, la regidora del districte, Gala Pin, ha anunciat que es revisarà el pla d’acció en aquest àmbit, redactat l’any 2012.

Entre les mesures que inclou el nou pla hi ha una actuació urbanística “quirúrgica” per millorar la connexió de l’Illa Robador amb la rambla del Raval i, així, afavorir la convivència en l’espai públic dels diferents col·lectius que el comparteixen: “Hem d’aconseguir un espai públic que no tingui un ús exclusiu per part de ningú”, ha sentenciat Pin. Les obres començaran a finals de 2017.

La segona branca d’actuació recau en la millora de la mediació entre els veïns, els comerciants, les treballadores sexuals i els sense sostre. Per això, el primer trimestre de l’any vinent es crearà la figura d’un dinamitzador comunitari, que analitzarà —a peu de carrer— quins conflictes es generen a l’illa i en proposarà solucions. Per a Ferran Casademont, president de l’AV Illa Robador, però, les tasques de mediació suposen enquistar el problema, ja que “poden estar bé en moments puntuals”. Per això demana a l’Ajuntament que busqui “un camí per arribar a la solució final”.