L’Ajuntament de Barcelona rehabilitarà íntegrament el Palau d’Alfarràs, situat al Parc del Laberint d’Horta i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. El consistori hi destinarà una inversió de 4,1 milions d’euros en una intervenció que es farà al llarg del 2022 i el 2023. L’Ajuntament n’és propietari des de l’any 1971, però fins ara no n’havia afrontat la rehabilitació sencera. L’última gran actuació es va fer entre els anys 1983 i 1987. Aleshores es va reformar l’ala dreta de l’edifici, però igualment el palau seguia en molt mal estat. Tant és així que en va caure part del sostre, i això va obligar a apuntalar-ne l’interior.

Precisament per la complexitat dels treballs, la rehabilitació del palau es dividirà en diferents fases. La primera (que costarà aquests 1,5 M €) començarà al juliol, s’allargarà nou mesos i servirà per consolidar l’estructura de l’edifici i els elements patrimonials. Més endavant, a partir del 2023, el govern municipal té la intenció d’invertir 2,6 M € addicionals en les fases de rehabilitació següents del palau.

El projecte de rehabilitació té per objectiu recuperar el valor històric, arquitectònic i significatiu del Palau del Marquès d’Alfarràs. En primer lloc se n’abordarà l’estructura, que pateix una degradació important, i se n’assegurarà la impermeabilització i la protecció dels elements patrimonials. Posteriorment se’n rehabilitaran les façanes i les soleres conservant les característiques més remarcables que doten la construcció d’un alt valor patrimonial. També s’adequarà l’edifici amb les instal·lacions bàsiques (elèctriques, desguassos i parallamps) per permetre’n un ús posterior.

Casa d’esbarjo d’estil neoàrab

Aquest edifici d‘estil neoàrab va ser la casa d’esbarjo que el marquès d’Alfarràs es va fer construir el segle XIX, juntament amb el Parc del Laberint d’Horta.

Es tracta d’un dels exemples primerencs d’aquest tipus d’arquitectura a la ciutat de Barcelona. Des de l’any 1993 acull el Centre de Formació del Laberint.