L’Ajuntament de Barcelona desemborsarà a partir del juliol 2 M € per rehabilitar l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella. Els treballs s’allargaran ben bé un any, així que l’Hivernacle renovat no obrirà portes —almenys— fins al juliol del 2023. En aquest temps, a més, el consistori pensarà els usos que acollirà el nou equipament ciutadà, tot i que la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha avisat que “han d’estar en la lògica de l’espai on es troben, un espai verd i de rellevància per a la ciutat”.

L’aprovació definitiva del pressupost de Barcelona per al 2022 ha permès desencallar aquesta inversió, pactada entre el govern municipal (BComú i PSC) i ERC des de l’any 2020, i llargament reivindicada tant per entitats veïnals com per altres partits de l’oposició. Les obres de l’Hivernacle serviran, primer, per resoldre les patologies de l’estructura de la nau central i les laterals i, després, per restaurar l’edifici patrimonial. “Corregim una anomalia”, ha sentenciat Sanz.

El Palau del Marquès d’Alfarràs també veu la llum al final del túnel

En paral·lel a la rehabilitació de l’Hivernacle, el pressupost municipal per al 2022 també preveu una partida d’1,5 M € per començar a rehabilitar el Palau del Marquès d’Alfarràs, al Parc del Laberint d’Horta. Tot i que l’Ajuntament n’és propietari des de l’any 1971, fins ara no n’havia afrontat la rehabilitació i, de fet, l’edifici està en molt mal estat: en va caure part del sostre i l’interior està apuntalat.

Precisament per la complexitat dels treballs, la rehabilitació del palau es dividirà en diferents fases. La primera (que costarà aquests 1,5 M €) començarà també al juliol, s’allargarà nou mesos i servirà per consolidar l’estructura de l’edifici i els elements patrimonials. Més endavant, a partir del 2023, el govern municipal té la intenció d’invertir 2,6 M € addicionals en les fases de rehabilitació següents del palau.

El 2022 serà, sens dubte, l’any de la rehabilitació del patrimoni de la ciutat
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme
Palau del Laberint d'Horta

Durant aquest 2022, Barcelona també veurà les reformes del Teatre Principal (que reobrirà el 2024) i de la masia de Can Miralletes, al Camp de l’Arpa del Clot.