L’Ajuntament de Barcelona avisa que la zona de baixes emissions (ZBE) continua vigent malgrat que el TSJC hagi tombat l’ordenança municipal que la regula. “La sentència no és ferma”, ha afirmat el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, en una compareixença al consistori en què ha dit que en les properes setmanes (30 dies) s’hi poden presentar recursos en contra al Tribunal Suprem.
Si un vehicle sense etiqueta entra a la ZBE en l’horari no permès, serà multat. La sentència no és ferma
Badia ha expressat “sorpresa i perplexitat” per la sentència, una sensació que ha dit que comparteixen els altres ajuntaments de l’àrea metropolitana afectats, així com el govern de la Generalitat. De fet, el regidor ha anunciat que totes les administracions implicades en la ZBE de Barcelona es reuniran aquest dimarts a la tarda després d’analitzar la sentència. Serà en aquest marc quan es decidirà si es presenta recurs contra l’escrit judicial.
El regidor també ha apuntat que quan els equips jurídics hagin fet una anàlisi més detallada de la sentència es podrà detallar què passa amb les multes que s’han posat fins ara.
“La sentència desprotegeix els veïns”
En la compareixença, Eloi Badia ha dit que la sentència del TSJC “va en sentit contrari” del que demana Europa a Barcelona perquè compleixi els límits de pol·lució permesos. “La sentència desprotegeix els veïns que estan patint els efectes de la contaminació de l’aire”, ha dit Badia, que ha assegurat que “la ZBE està consolidada com a eina per protegir la salut de les persones”.
En aquest sentit, ha destacat que el Govern espanyol va prendre com a referència la zona de baixes emissions de Barcelona per a la llei que obliga les grans ciutats a implantar-ne una el 2023. I ha recordat que l’Acord per a la qualitat de l’aire signat la setmana passada obliga les ciutats majors de 20.000 habitants a tenir una ZBE el 2025.
En un moment en què totes les institucions diuen que el camí és millorar la qualitat de l’aire, la sentència apunta a un altre període de la història