Sala Barts nou projecte

La sala BARTS tancarà les portes el 17 d’abril, segons ha anunciat The Project en un comunicat. A partir d’aleshores reobrirà com la Casa de la Música. Els gestors d’aquest emblemàtic espai del Paral·lel consideren que el seu projecte no encaixa amb les bases del concurs gestionat per l’Ajuntament. Argumenten que limitar l’ús només a la música “fa inviable la continuïtat del que és i el que ha estat BARTS”, com a sala on s’han acollit multitud de propostes artístiques. Per tot plegat, argumenten que han pres la “dolorosa decisió” de no presentar una proposta de continuïtat al projecte actual.

La sala BARTS va obrir portes el novembre del 2012, és a dir, fa gairebé una dècada amb el lema “Un espai per somiar”. Des de llavors, la sala ha tingut més d’1.500.000 espectadors, segons dades de The Project. Els gestors asseguren que l’espai ha estat un “model de referència, tant a escala local com nacional, per la multiplicitat de projectes artístics”.

La Casa de la Música, el nou projecte amb vocació local

El consistori defensa que el nou projecte, la Casa de la Música, no només estarà limitat a la música. Segons l’Ajuntament serà un centre de programació i producció artístiques i culturals i suport al teixit musical, les arts escèniques i la creació de la ciutat. La voluntat, a més, és la d’explotar altres aspectes culturals més enllà dels “comercials” o internacionals. Així doncs, les bases de la convocatòria pública del concurs per a la gestió de la sala BARTS incloïa una proposta de programació d’activitats locals, paritària i que apel·li “tots els gèneres musicals i disciplines artístiques”.

El període per presentar projectes per a la gestió de l’espai de la sala BARTS va finalitzar el 17 de febrer i The Projecte no s’hi va presentar. En aquests moments, s’estan estudiant les dues úniques candidatures i s’espera la resolució definitiva en un termini de 10 a 15 dies.

1.500 funcions de teatre i més d’un miler d’artistes musicals

Només en l’àmbit teatral, s’hi han representant més de 1.500 funcions, que han alternat companyies consolidades amb d’altres d’emergents. D’entre tots els espectacles en destaca ‘El Petit Príncep’, que, amb vuit temporades, “s’ha convertit en un clàssic de la cartellera de la ciutat”. Pel que fa a la música, han passat per la sala gairebé 1.000 artistes de tots els gèneres musicals i s’han impulsar carreres d’artistes emergents com Rozalén, Nil Moliner, Joan Dausà o Blaumut. Damunt d’aquest escenari del Paral·lel hi han actuat artistes internacionals com Jamie Cullum, Foo Fighters, Chucho Valdés & Joe Lovano, Gloria Gaynor o Joe Satriani, entre d’altres, i també referents nacionals com Estopa, Rosendo, Luis Eduardo Aute, Leyva i Love of Lesbian.

La sala BARTS va ser guardonada amb els Premis ARC i els Premis Enderrock a la millor sala de concerts de Catalunya per votació popular.