El Memorial Democràtic instal·larà aquest dijous una llamborda Stolperstein dedicada al president Lluís Companys a la plaça de Sant Jaume. Després de llargues negociacions l’Ajuntament ha donat finalment el vistiplau a col·locar la peça commemorativa a la via pública amb l’argument que es tracta d'”una autorització excepcional donada la transcendència de la figura“. Fonts del govern han assegurat que el consistori hi ha accedit després de saber-se que el Memorial Democràtic pensava col·locar-la igualment, però a l’interior del Palau de la Generalitat. La instal·lació tindrà lloc en el marc d’un acte institucional amb motiu del 80è aniversari de l’afusellament de Companys.

Record de l’Ajuntament a Lluís Companys

Precisament l’Ajuntament homenatjarà aquesta setmana la figura de Companys amb una projecció a la façana de l’edifici consistorial. Dimecres al vespre i dijous a primera hora del matí i al vespre es projectarà el text ‘No podria viure sense la llibertat! Visca Catalunya!’, de Lluís Companys i Jover (1882-1940). A banda, també estan previstes diferents jornades a finals de novembre per recuperar la figura del president coincidint amb el centenari del seu company, l’advocat Francesc Layret. El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà el dissabte 28 una projecció i una taula rodona. El diumenge 29 es farà una ruta al voltant de les figures de Companys i Layret i el dilluns 30 s’inaugurarà un faristol d’homenatge a Layret.

Lluís Companys i Jover ja té diversos elements a la ciutat que recorden i commemoren la seva figura: un monument a la ronda de Sant Pere amb el passeig de Sant Joan, un faristol de memòria a la porta de la seva darrera residència a la ciutat (Gran Via, 633) i un altre a la seva tomba al Fossar de la Pedrera, a Montjuïc. Pel 75è aniversari de la seva mort es va dur a terme una exposició al Born, unes jornades per recordar-lo i un acte institucional.

Les Stolpersteine són peces artístiques urbanes que recorden persones víctimes del nacionalsocialisme. Acostumen a col·locar-se davant del domicili de la persona homenatjada. A Catalunya n’hi ha més de 200.