Ada Colau: "Jo crec que el que s'ha de canviar és el concepte de participació. Venim d'un concepte de participació que s'ha quedat desfasat, que és antic, molt vertical, on és la institució la que concedeix el do de la paraula al veïnat quan la mateixa institució decideix i sobre els temes que decideix, i tenim molts consells de participació, centenars d'organismes de participació, però que en realitat allà el veïnat no decideix res. El que està demanant la ciutadania és que se'ls tracti com a majors d'edat, i més amb una ciutadania com la de Barcelona, que té moltíssim per aportar i que la participació sigui més efectiva. Primer que sigui de baix cap a dalt, que els veïns i veïnes puguin proposar quines són les prioritats, quines són les necessitats de les quals volen parlar i sobre les que volen participar i després que efectivament sigui decisòria i que en aquells òrgans de participació que es faci, els veïns i les veïnes puguin decidir".
La guanyadora de les eleccions ha explicat que, fins ara, és “la institució la que concedeix el do de la paraula al veïnat quan la mateixa institució decideix i sobre els temes que decideix”, i ha assenyalat la necessitat de revertir aquesta tendència. Colau creu que la participació no és només donar el dret a la queixa, sinó que, a més de queixar-se, “els veïns volen donar la seva opinió”.
Com a mecanisme de participació ha destacat l’elecció directa dels consellers de districte, de la qual Colau ha dit que “és possible si hi ha voluntat política”. La cap de llista de Barcelona en Comú ha avançat que la seva formació va incloure un conseller per cada districte a la llista electoral i obrirà a la ciutadania l’elecció de la resta dels representants. En total BC va obtenir 55 consellers de districte d’un total de 188.