Com tot càrrec polític, el gerent municipal de l'Àrea de Seguretat, Joan Delort, cessarà del càrrec amb l'arribada del nou govern. Delort, però, ha comunicat a la Guàrdia Urbana que no té intenció de continuar encara que se li ho demani. Qui de moment es manté en el càrrec és Evelio Vázquez, cap de la Guàrdia Urbana nomenat per Xavier Trias ara fa quatre anys. Vázquez seguirà en espera del que decideixi el nou executiu. A la Guàrdia Urbana, però, no amaguen certa inquietud pel canvi de govern. Asseguren que durant la campanya i també abans se'ls ha afectat l'honorabilitat amb alguns comentaris. CARLES REYNER, president de l'Associació de Comandaments de la Guàrdia Urbana "Si s'ha dit en alguns llocs que hi havia corrupció, que hi havia màfies i coses d'aquest tipus, evidentment nosaltres no podem estar tranquils perquè alguns dels que ho han dit formen part d'aquesta gent que ara vindran a manar. Tampoc estem espantats de cap de les maneres perquè la nostra realitat és que som un cos professional." Des de Barcelona en Comú s'ha demanat tranquil·litat i responsabilitat. Mantenen, això sí, que hi ha maneres de fer dins la Guàrdia Urbana que cal revisar. ADA COLAU, cap de llista de Barcelona en Comú "Hi ha un conjunt d'agents de la GU que fan molt bé la seva feina, que tenen un gran compromís amb la ciutat i que tenen el nostre suport i agraïment, però hi ha hagut també casos de males pràxis que han generat alarma social i per això cal revisar protocols, tranquil·lament, des del diàleg." Colau ha reiterat avui la intenció de suprimir la unitat de suport policial per reconduir-la a un model de proximitat. Des de la Guàrdia Urbana alerten que aquesta secció és necessària per a tasques com ara la posada a punt de les platges després de la revetlla de Sant Joan. Creuen que hi ha desconeixement de com funciona el cos i esperen el nou responsable polític per explicar-li.

Carles Reyner ha confirmat “certa inquietud”en el cos de la Guàrdia Urbana perquè, durant la campanya electoral, BComú els ha acusat “amb comentaris relatius a corrupcions i accions mafioses” expressades a través dels mitjans de comunicació. Segons Reyner, aquest sentiment “s’ha d’acabar amb un contacte directe amb els nous mandataris”.

L’intendent ha defensat la tasca de la Guàrdia Urbana, formada per 3.000 agents, i ha demanat que se’ls respecti. El portaveu ha explicat que el cos policial està al servei de la ciutat i que volen explicar, com passa habitualment quan arriba un nou govern, “com estem estructurats, com ho fem i per què ho fem”.

Defensa de la Unitat de Seguretat i Protecció

Davant la proposta d’Ada Colau de reduir els antiavalots de la Guàrdia Urbana, Reyner ha explicat que la policia barcelonina no en té, d’antiavalots: dins del cos, el que sí hi ha és una unitat de suport especial, la Unitat de Seguretat i Protecció (antiga UPAS), formada per 212 persones, que és necessària per dur a terme algunes tasques de reforç. Per exemple s’ha referit a la feina d’aquesta unitat en el desallotjament de les places durant les festes de Gràcia, el servei especial durant les rues multitudinàries del Barça o el desallotjament de les platges durant la revetlla de Sant Joan. “Si el nou govern vol un altre criteri, parlarem de les conseqüències”, ha dit Reyner sobre la voluntat de Barcelona en Comú de suprimir de forma progressiva aquesta unitat especial.

Missatge de tranquil·litat des de Barcelona en Comú

Jaume Asens, el número quatre de la llista de Barcelona en Comú, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a la policia municipal. Ha dit que el primer que faran és “escoltar els sindicats, treballadors i tots els organismes de seguretat” abans de fer cap proposta. Asens ha assegurat que BComú vol encetar “un debat” sobre la Unitat de Seguretat i Protecció perquè consideren que la seva feina es pot “solapar” amb la tasca dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra. Segons ell, la tendència és anar reduint la funció d’aquesta unitat perquè passi a “dedicar-se a altres tasques que per a nosaltres són més importants, com les vinculades a la policia de proximitat”.

Alhora, hi ha informacions contradictòries sobre la continuïtat o no del cap de la policia, Evelio Vázquez, i l’arribada del nou govern. Reyner ha dit: “en principi, seguim tots en el càrrec” referint-se als funcionaris de carrera dins de la Guàrdia Urbana, mentre que Asens s’ha referit a la futura marxa de Vázquez perquè “necessitava una prejubilació per qüestions personals”. En canvi, un dels càrrecs polítics, Joan Delort, gerent de l’Àrea de Presidència, Governació, Seguretat i Mobilitat ja ha anunciat que marxa. Sobre la decisió de Delort, Asens ha dit que és “legítima” i que “s’entén perquè d’aquí a uns mesos es jubila”.