“Hem demostrat que som gent de diàleg, perquè en molt poc temps hem posat d’acord a gent molt diversa”. Colau es referia així a la formació de Barcelona en Comú, però espera que el diàleg també serveixi, d’entrada, per sumar els suports d’ERC, el PSC i la CUP per governar. De moment només hi hagut algunes converses cordials, que han mostrat la disponibilitat per arribar a acords. “No volem volem fer un intercanvi de cromos ni una sopa de sigles”, adverteix Colau, però creu que hi ha prou coincidències als programes d’aquests quatre partits per tirar endavant moltes “millores” en la política econòmica de la ciutat, en la gestió transparent de la institució i en la participació ciutadana. Diu que encara no s’ha parlat de línies vermelles, però que per a Barcelona en Comú una podria ser aturar la privatització de serveis bàsics que havia impulsat -diu Colau- el govern de Xavier Trias. Ada Colau buscarà suports “com més estables millor”, amb la possible incorporació al govern de regidors d’altres partits, però també s’ha mostrat disposada a cercar acords puntuals amb cada formació per tirar endavant cada projecte o cada proposta, governant en minoria com ha fet Trias durant el mandat anterior.

Pel que fa al suport de l’Ajuntament a la independència de Catalunya, que ja li ha reclamat Alfred Bosch (ERC), Colau ha volgut deixar clar que “som un aliat real del procés, a diferència de CiU, que ha intentat instrumentalitzar-lo però massa sovint no ha volgut donar la veu a la ciutadania”. La futura alcaldessa ha recordat la seva participació a les mobilitzacions independentistes de les darreres diades i ha dit que “estem disposats a desobeir lleis injustes per garantir el dret a decidir del poble de Catalunya”. Colau ha assegurat que “no només no posarem bastons a les rodes sinó que estarem sempre al costat de qualsevol procés de participació popular”.

Tranquil·litat i responsabilitat

“Volem demostrar que es pot governar d’una altra manera, comptant amb la ciutadania i gràcies a la professionalitat dels treballadors municipals”. Colau s’ha mostrat disposada a mantenir en el càrrec molts directius municipals actuals, en funció de la seva competència. L’alcaldessa “in pectore” ha explicat que un grup de Barcelona en Comú està treballant amb diversos representants de la plantilla municipal per acordar uns criteris d’incorporació de personal a l’equip directiu del consistori, i que quan estiguin acordats aquests criteris els faran públics. Colau ha demanat tranquil·litat i responsabilitat a tots els responsables municipals, més enllà d’“anuncis precipitats”.

Colau ha justificat que l’Ajuntament pugui finançar determinats serveis bàsics que, tot i que corresponen a la Generalitat, el govern català no paga. “La prioritat és mantenir aquests serveis”, diu. Però no és el cas del campionat de Fórmula 1 al Circuit de Catalunya o dels quatre milions anuals de publicitat per a un torneig de tennis durant quatre anys, que denuncia que el govern sortint va signar dos dies abans de les eleccions.