La delegació catalana de la Flota de la Llibertat ha marxat cap a Istanbul aquest dijous al matí des de l’aeroport del Prat. Des d’allà els vaixells salparan en els propers dies per portar ajuda humanitària a la Franja de Gaza. Entre els participants de la delegació destaca la presència de l’exalcaldessa de Barcelona Ada Colau, convidada per l’organització a participar-hi, i Jaume Asens, en qualitat d’observador internacional. Tots dos viatjaran aquest divendres fins a Turquia.
“Aquesta flota no té res de simbòlic. És absolutament imprescindible utilitzar tots els mecanismes per fer arribar menjar i aigua potable a la població indefensa que s’està morint ara mateix davant de les càmeres. Això ho haurien de fer el estats i, mentre no ho fan, celebrem que la societat civil organitzada ho impulsi”, ha manifestat l’exalcaldessa. Per això ha instat tant la Generalitat com el Govern espanyol i la resta d’estats europeus a emprendre accions per intentar aturar els bombardejos a Gaza, tal com sí que s’ha fet en la guerra contra Ucraïna.
Fa por veure com es massacra la població indefensa i Europa no es mou”
En preguntar-li sobre els riscos que pot comportar la iniciativa, Colau ha afirmat que el que li fa més por és “veure com s’està massacrant en directe una població indefensa, milers de nenes, i els estats d’Europa no es mouen, em deixa glaçada de por“. Colau ha manifestat que, per a ella, participar en la Flota de la Llibertat és la manera d’aportar el seu gra de sorra —“no es pot normalitzar la barbàrie”.
Barcelona i les relacions amb Israel
Colau ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona ja va suspendre les relacions amb la ciutat de Tel-Aviv a principis del 2023 per “l’apartheid i vulneració de drets humans” a Palestina i que amb l’inici dels bombardejos contra la població civil de Gaza també es va reforçar aquest compromís fins que no hi hagués un alto el foc. “Però això no és suficient i els governs amb més força i més incidència internacional han de fer més força“, ha dit l’exalcaldessa.
5.500 tones d’ajuda
La Flota de la Llibertat salparà els propers dies des del port d’Istanbul carregada amb 350 contenidors amb 5.500 tones d’ajuda humanitària, com una vintena d’ambulàncies, farina, arròs, aigua potable, medicines, equipament mèdic i altres productes de primera necessitat. Tot aquest carregament estarà acompanyat per un miler d’activistes, observadors, personal mèdic, representants polítics i periodistes que pretenen trencar el bloqueig marítim que s’aplica a Gaza des del 2007. La iniciativa arriba després que set cooperants de l’organització World Central Kitchen morissin a causa d’un bombardeig mentre repartien ajuda humanitària a Gaza.
Missió d’emergència
Des del 2010 la Flota de la Llibertat ha intentat trencar aquest bloqueig, sense èxit, en diverses ocasions, però en aquest cas es tracta d'”una missió d’emergència perquè la situació a Gaza és desesperada”, ha explicat Laura Arau, membre de l’organització que ha denunciat que Israel, a banda de bombardejar la població, està utilitzant la fam com a arma de guerra.