La Generalitat ha mantingut, enguany també, l’acte institucional el dia abans de la Diada. En l’acte hi han assistit molts membres del Parlament i del govern català així com també hi ha assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. A l’inici, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, han passat revista a la formació de gala del cos de Mossos d’Esquadra —que justament aquest diumenge han rebut la Medalla d’Honor per la tasca feta en els atemptats de la Rambla i Cambrils. Precisament aquest fet també s’ha recordat en l’acte institucional amb un minut de silenci a l’esplanada d’El Born Centre de Cultura i Memòria, que ha estat acompanyat d’imatges dels cossos de seguretat i emergències del 17-A.
Revoltes amb conquestes de drets
Com és habitual, l’acte s’ha iniciat amb l’hissada de la senyera pel cos policial acompanyada d”El cant de la senyera’, de Joan Maragall i Lluís Millet. També s’ha interpretat el poema ‘Ara mateix’, de Miquel Martí i Pol, entre d’altres. La cerimònia, creada pel director teatral Josep Maria Mestres, ha estat plenament reivindicativa i ha destacat els drets conquerits per diversos col·lectius. S’ha centrat sobretot en els drets humans per la democràcia i la llibertat.
Una de les accions que s’ha rememorat és la de Rosa Parks, quan no va voler aixecar-se del seu seient de l’autobús per cedir-lo a un noi de pell blanca. També s’ha recordat la la lluita per la dignitat de les primeres sufragistes per aconseguir el vot femení, així com també la lliçó de vida de Neus Català als camps d’extermini o la defensa de la llibertat d’expressió encarnada per la periodista Anna Politkóvskaia.
Els actors Míriam Iscla, Mima Riera, Jordi Bosch, Enric Cambray i altres artistes com Marina Rossell i Sara Pi, els pianistes Ignasi Cambra i Xavier Lloses i orquestres i corals d’arreu de Catalunya han interpretat diversos textos i melodies, també relacionades amb la revolta i la conquesta de drets, com per exemple la Declaració Universal dels Drets Humans, una lectura que ha anat seguida de música de Frederic Mompou. A més, també ha tingut veu la lluita per acollir refugiats amb el relat de la Doaa, una refugiada siriana.
També s’han recordat els drets lingüístics dels pobles, amb esment a alguns dels atacs a la llengua catalana, especialment durant el franquisme.
L’himne nacional de Catalunya, ‘Els segadors’, ha posat fi a l’acte institucional d’enguany de la Diada, marcat per la convocatòria del referèndum.
El dret a l’autodeterminació “culmina a les urnes”
A la part final de l’acte, i després de presentar els drets conquerits per diversos col·lectius després d’una insubmissió a l’autoritat o la norma del moment, s’ha defensat el “dret a l’autodeterminació”, que “ha de culminar a les urnes”. En el discurs de l’acte s’ha defensat també que “la nació és nació encara que les lleis la tinguin subjecte a la nació oficial”, un missatge que ha despertat crits d'”independència” entre els assistents.