L’acord a què han arribat l’Ajuntament i la conselleria de Salut és, només, l’estocada final. Des de l’any 1993 el consistori ja no hi inscrivia nous mutualistes amb l’objectiu de reduir progressivament el servei; en moments de màxima activitat va arribar a atendre 32.000 persones, mentre que ara en queden gairebé 8.300 d’actius (entre treballadors, familiars de treballadors i -majoritàriament- jubilats).

Des d’aleshores, l’únic que ha crescut ha estat el deute de mantenir el PAMEM actiu: es calcula que quan s’hagin traspassat tots els mutualistes al CatSalut (d’aquí a tres mesos), el deute serà de 22,8 milions d’euros. Amb l’acord que han escenificat Ada Colau i Toni Comín, l’Ajuntament en sufragarà 2/3 parts i la Generalitat la part restant. Per això, Colau ha assegurat que “la mútua paral·lela no té raó de ser” i Comín ha destacat que l’encaixada de mans entre les dues administracions és un gest de “valentia política”.

Nous serveis de salut per a persones vulnerables

Tot i tancar el PAMEM, l’edifici on té la seu (al carrer de Viladomat, 127) no quedarà en desús. La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que s’hi instal·laran dos nous serveis de salut per a persones sense recursos, de podologia i odontologia; els usuaris hi arribaran derivats pels Serveis Socials. Es finançaran amb els 2,2 milions d’euros anuals que l’Ajuntament injectava al PAMEM. Amb els mateixos diners també es fomentarà la medicina de l’esport en centres esportius municipals.