A les nou del matí aquesta imatge s'ha repetit arreu de la ciutat. Els col·legis electorals obrien portes, i en alguns casos, ho feien amb cues. Alguns votants han matinat, però els primers han estat el personal de les meses... respira... En aquest punt de votació tothom ha estat puntual i les meses s'han constituït amb força rapidesa tot i que la majoria s'estrenaven. FRANCESC TARRATS, apoderat "N'hi havia que eren novatos però la veritat és que se n'han ensortit molt bé i hem començat puntuals que és el més important." L'anècdota, aquí, ha estat en aquesta sala on a primera hora no hi havia llum. El problema s'ha resolt abans que entressin els primers votants. ELISABET ENRIC, vocal de mesa "No anava la llum i uns minuts abans de les nou ens ho han arreglat." "Sempre venim d'hora per votar aviat perquè després ens queda tot el dia per fer el que volem." "Jo sempre he anat a votar" "Haig d'anar a treballar, però el primer és el primer, una vegada que podem votar..." Durant el matí l'afluència ha estat molt alta. De fet les cues han estat una imatge que s'ha repetit en diferents punts de la ciutat, com el Guinardó o Ciutat Vella. "Hay cosas que hay que pensar pero esto lo tenía claro. Y me hace mucha ilusión votar, mucha." "Jo considero que són normals, com unes altres." A la tarda més tranquil·litat, sobretot després de dinar. El degoteig de votants ha continuat però a un ritme més pausat. SARA PLANELLS, vocal de mesa "Suposo que després vindrà tota la gent a última hora " A la ciutat més d'1 milió 140 mil barcelonins tenen dret a vot. Aquest és un dels 363 col·legis electorals que s'han habilitat arreu dels deu districtes. En total 1.900 urnes. Unes urnes que s'han anat omplint. De fet a mesura que ha avançat el dia, era més difícil ficar-hi els vots. Algunes han quedat ben plenes. La feina a partir de les vuit serà el recompte.

Nombrosos col·legis electorals de la ciutat han registrat aquest matí cues i una afluència constant de ciutadans que volien exercir el dret a vot. Molts han volgut immortalitzar el moment i compartir les seves sensacions a les xarxes socials.

A Barcelona hi ha 263 col·legis electorals que estaran oberts fins a les vuit del vespre. Però molts barcelonins han volgut votar com més aviat millor. Per exemple, al Centre Cívic Cotxeres Borrell, a les 9 h ja hi havia cua per entrar a votar. Les cinc meses s’han constituït sense problemes, tot i que gairebé tots els membres s’estrenen en aquestes funcions, amb l’ajut dels representants de l’Administració i els interventors dels partits. L’únic problema és que cinc minuts abans d’obrir el col·legi no hi havia llum en una de les sales, així que les meses s’han col·locat al costat de les finestres. Però al final s’ha pogut donar-hi subministrament elèctric.

La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha comparegut a primera hora del matí i ha informat que la jornada ha començat sense incidents. Gairebé la totalitat de les 8.181 meses electorals s’havien constituït a l’inici de la jornada. A Barcelona, n’hi ha 1.343, 25 més que a les últimes eleccions municipals. En aquestes podran votar 1.141.054 persones, que conformen el cens electoral. L’Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc són, per aquest ordre, els districtes que acumulen més electors, mentre que Ciutat Vella és on n’hi ha menys: no arriben als 50.000.

En la seva primera intervenció, Meritxell Borràs ha fet una crida a donar “una lliçó de civisme i de respecte votant amb normalitat i democràticament” i ha recordat que “els ulls del món estan posats sobre Catalunya”.

A les 13 h s’han conegut les primeres dades de participació, que Meritxell Borràs ha volgut remarcar que s’ha incrementat a totes les demarcacions. A Barcelona també ha augmentat a tots els districtes, amb una mitjana de 3,5 punts, mentre que a Catalunya ha superat els cinc punts.

A tot Catalunya, en aquests comicis s’ha registrat un augment significatiu de les sol·licituds de vot per correu. Com ha explicat aquest dissabte la consellera de Governació, Meritxell Borràs, han estat 131.033 peticions, un 56 % més que en les eleccions autonòmiques anteriors. L’increment més fort s’ha registrat en les tramitades des de territori espanyol, que han augmentat un 70 %, han passat d’entorn de 63.000 a poc més de 107.000. Des de l’estranger, s’han fet 23.612 peticions, 2.750 més que en els comicis de 2012.

Tota la informació de les eleccions es pot seguir a través del web www.parlament2015.cat i l’aplicació per a dispotius mòbils Eleccions 27S.