Fins fa uns anys, ningú dubtava d’assenyalar la novel·la negra que es feia als països escandinaus com la que marcava tendència. Ara, segons l’escriptor Víctor del Árbol, aquest paper l’està agafant Espanya i Catalunya. En una entrevista a ‘Plaça Tísner‘, l’autor barceloní ha argumentat que això és perquè “el gènere negre que fem aquí és una barreja d’estils i el fem més literari“.

L’escriptor és un dels més venuts a l’estat en novel·la negra, però on realment té molt de reconeixement és a França. De fet, l’han anomenat cavaller de les Lletres i les Arts de l’Acadèmia Francesa, “el moment més emocionant de la meva vida professional”. Del Árbol creu que ajuda a canviar la imatge “del llibre de policies de quiosc només per passar l’estona”. I s’ha mostrat molt interessat amb el passat i amb els temes relacionats amb la Guerra Civil i la transició.

Retorn a la novel·la negra

Víctor del Árbol, que va ser mosso d’esquadra durant 20 anys, ha tret llibre amb un personatge que també és policia. A ‘Nadie en esta tierra’ hi apareix Julián Leal, que treballa a Barcelona però que és de Galícia. I en un moment de la història ho deixa tot per tornar a les seves arrels. Ell es pensa que un cop al seu poble natal podrà començar de zero, però descobreix que el seu passat el persegueix.

Julián Leal, de portes enfora, és un personatge fred, amb les idees molt clares i un triomfador. Però el lector sabrà, des del primer moment, que té un càncer i ha de morir. Del Árbol assegura que aquesta intimitat del personatge és la que l’interessa i veure com lluita contra la malaltia i contra la por. Per Del Árbol “és un heroi sense capa“.

La història estarà marcada per un fet terrible que va passar fa anys, i també pel silenci de la gent del poble que va decidir mirar cap a una altra banda. Una decisió que, segons l’escriptor, no és perquè siguin males persones, sinó perquè “la bondat queda enterrada per la por“. I a Del Árbol li agrada portar els seus personatges “fins a carrerons sense sortida on no hi hagi excuses per fer el que és correcte”.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’