L’any 2021, ‘La setena porta‘ va inaugurar el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa. Ara, dos anys després, la companyia d’Els Pirates repeteixen. Es tracta d’una obra escrita per la dramaturga i actriu Laura Aubert Blanch a partir de textos de Joan Brossa. Aubert ha explicat a ‘Plaça Tísner‘ que no va dubtar a fer una comèdia, ja que “és una bona manera d’introduir temes punyents per reflexionar“.
Un Brossa, amb argument
És la quarta obra en què Els Pirates porten a Brossa a l’escenari. I en aquest cas, ha confessat Aubert, ha construït un argument, “tot i que a Brossa no li agradava“. La decisió, ha explicat, és perquè en els altres muntatges els espectadors els deien que no acabaven d’arribar perquè no els entenien. Tot i això, ha dit, “les sorpreses i els personatges que agradaven a Brossa, hi són“.
Tota la història passa en una oficina on tres actrius i un actor fan multitud de papers diferents. Dues secretàries, dues intel·lectuals, capellans, etc. Una desfilada de persones que “tenen vides rutinàries“, fins que en un moment determinat han de decidir què fer amb la seva vida. Segons Aubert, és difícil de saber “què faria cada un de nosaltres perquè depèn de molts factors“.
Segona oportunitat per veure l’obra
Quina és la nostra posició al món? Tothom té les mateixes oportunitats? Ens podem rebel·lar? Són alguns interrogants implícits en l’obra de Joan Brossa. Un muntatge carregat d’humor, absurd, música i sorpresa que ens desperta l’esperit crític i que es pot veure al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa fins al 21 de maig.
El “mosaic” de Laura Aubert
- Un referent: els Germans Marx, pel seu humor descarat i l’atreviment de fer el que els venia de gust. El preferit de la Laura és en Harpo i, si ha de triar una pel·lícula, és queda amb ‘Una nit a l’òpera’.
- Un paisatge: el mar, que sempre ha tingut molt present per les seves arrels mig mallorquines. Li agrada navegar i, de fet, és patrona de vaixell. Però gaudeix pescant i nedant a mar obert.
- Un inici: Porquilandia blava. És la primera companyia que va tenir, quan encara era petita, amb el seu germà Adrià, els amics i la família de Mallorca.
- Un ritual: els vuits. Es tracta d’un exercici que fan junts els membres de la companyia Els Pirates abans de cada funció. Els serveix per activar l’energia necessària per sortir a escena.
- Un poeta: Joan Brossa. La companyia Els Pirates se sent identificada amb la sorpresa, l’humor, la quotidianitat i l’absurd que supura la seva obra. Inspirant-s’hi han creat quatre muntatges: el més recent, ‘La setena porta’, va inaugurar i ara es pot tornar a veure a la Fundació Joan Brossa-Centre de les Arts Lliures.
- Una plaça: la de Lesseps. Per la biblioteca que hi ha, on la Laura va estudiar força durant el batxillerat. Però també perquè l’espai verd que hi havia en aquella època era un lloc de trobada amb els amics.