La persona experta en sèries del ‘Plaça Tísner‘, Mariona Borrull Zapata, ens presenta cinc sèries que s’han estrenat, o estan a punt de fer-ho, aquesta tardor. Un recull que, com sempre, és variat i sobretot amb sèries de pocs capítols, perquè tal com diu Borrull: “Valorem molt el vostre temps”. Els títols són: ‘Cadáveres’, ‘La edad dorada’, ‘La Mesías’, ‘Operativo: Lioness’ i ‘Avocado Toast’.
‘Cadáveres’ [2023]
Netflix, estrena 19 d’octubre
Una sèrie que, segons Mariona Borrull, encantarà als fans de ‘Dark’. Es tracta d’una història de detectius i viatges en el temps, en què un mateix cadàver apareix en quatre moments històrics diferents. La gràcia és que només nosaltres, amb la informació que ens donen d’aquestes quatre èpoques, podrem resoldre el crim.
Per Borrull, el més interessant és qui són els detectius que investiguen el cas: tenim un detectiu gai de l’època de Jack l’Esbudellador, un policia corrupte vingut de l’Alemanya nazi, una detectiu musulmana al Londres racista d’avui i una detectiu amnèsica del futur. Per això, diu, “fan un mosaic de conflictes interessant”.
‘La edad dorada’ [2022-23]
HBO Max, estrena 29 d’octubre
La segona temporada és un “més i més” del que ja teníem a la primera, que era l’enfrontament entre una família de nous rics i una família d’aristòcrates de tota la vida a Noya York de finals del segle XIX. I segons ens explica Mariona Borrull, què trobarem? “Comentaris àcids, manipulació de les masses, humiliacions públiques… Marro burgès ideal per quan tens una tarda ociosa“.
La sèrie inclou un fet real del 1883, quan els nous rics es van quedar sense llotja per veure la inauguració de l’òpera (totes les cadires les tenien comprades les velles famílies), així que van decidir obrir el seu propi edifici i inaugurar la temporada el mateix dia que els altres. I és clar, va ser un gran escàndol.
‘La Mesías’ [2023]
Movistar Plus+, estrena 11 d’octubre
Mariona Borrull la situa com una de les sèries espanyoles més esperades de l’any. Explica que l’ha vist al Festival de Sant Sebastià i que després de sentir-ne parlar durant tant de temps, assegura que “l’espera s’ho val“.
La sèrie explica la història d’un home que comença a recordar un passat traumàtic marcat pels deliris “messiànics” de la seva mare. I tot això, arran de veure un vídeo que s’ha fet viral. Un dels atractius d’aquesta proposta és l’ampli repartiment ple de noms consagrats: Lola Dueñas, Carmen Machi, Roger Casamajor… i, fins i tot, Albert Pla i Amaia. A més, la música és de Raül Refree i d’Hidrogenesse.
‘Operativo: Lioness’ [2023]
Netflix, estrena 30 d’octubre
Es tracta de la nova proposta de Taylor Sheridan, el creador de títols com ‘Comanchería’ o ‘Sicario’. Per Borrull, “tot i ser una sèrie d’acció”, creu que és interessant perquè “Sheridan escriu i dirigeix acció com si t’agafés de les solapes i et sacsegés com una bossa de pèsols, i això no és tan habitual”.
I després, afegeix, “és interessant perquè va sobre les Lioness, un grup real de dones agents de l’exèrcit dels Estats Units“. Aquest grup va néixer perquè els homes no podien fer controls a les dones de l’Iraq i l’Afganistan. I aquestes ho aprofitaven per passar “el que fos” a la frontera. Per tant, “sèrie d’acció pura i dura, però que assenyala contradiccions reals al voltant del poder i del control (sobre el gènere i el territori)”.
‘Avocado Toast’ [2020-23]
Filmin, estrena 6 d’octubre
I finalment una websèrie poc coneguda a Europa que Mariona Borrull considera “una perleta queer fabulosa“, de només dues temporades curtes. La sèrie és una comèdia sexual refrescant ‘millennial’ sobre com (en l’amor i en el sexe, sigui de l’edat que sigui), tot és bastant menys seriós i complicat del que sembla.
Per Borrull, les paraules clau són: “molta gent bi, kinks i una parella d’’amigues que han d’acceptar que els seus pares tenen relacions igual o més satisfactòries que elles. A elles els està a punt d’explotar el cervell un parell de vegades, i a nosaltres, també, però ens encanta”.