(ACN/Redacció) Per primera vegada a la història una colla castellera ha descarregat un castell de 9 dalt de l’escenari del Liceu. Han estat els Castellers de Vilafranca, que aquest dissabte al vespre han omplert el Liceu de Barcelona per celebrar els 75è aniversari de la colla. No ha estat la primera vegada, però, que una colla castellera ha pujat a aquest escenari. El 2011, els borinots de Sants van fer història en aixecar dos pilars al Liceu en l’homenatge a la cantant Núria Feliu.

L’acte, conduït per la comunicadora Elisabet Carnicé i l’actor David Bagés, va repassar la història de l’entitat des que es va fundar el 1948 i va finalitzar amb un 4 de 9 amb folre. La celebració va estar amenitzada amb la música en directe de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, que va arranjar peces tradicionals per a l’acte, i el Quartet Mèlt.

L’acte va donar el tret de sortida amb una muixeranga i un castell de 4 de 6 amb gent vestida de carrer representant els primers vilafranquins que feien castells. Durant la gala també es van construir quatre pilars de 5 i cinc pilars de 4. En total, 400 castellers van pujar a l’escenari durant la celebració.

El president dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata, i el cap de la colla, Cisco Benet, van fer un parlament conjunt en què van rendir homenatge als líders anteriors de la colla. “Els autèntics protagonistes són els Castellers de Vilafranca, des de les petites enxanetes fins als primers que es va posar al capdavant de la colla”, van dir mentre es projectaven il·lustracions de tots els presidents i caps de colla verds.