La revista en línia de sèries ‘Serielizados‘ col·labora en el programa ‘Plaça Tísner’ recomanant cada setmana títols destacats. En aquest cas, Guillem F. Marí, director editorial de la revista, i Alba Pascual Sen, redactora en cap, ens seleccionen cinc sèries de ciència-ficció que s’emeten per la plataforma digital Apple TV+. Són les següents: ‘Materia oscura’, ‘Silo’, ‘Para toda la humanidad’, ‘Fundación’ i ‘Separación’.

‘Materia oscura’ [2024]

Blake Crouch

Aquí estem parlant de ciència-ficció, de proposta “realista” molt densa, doncs tracta d’universos paral·lels. Està basada en la novel·la de Blake Crouch que també és el creador i productor creador de la sèrie. La història està protagonitzada per Joel Edgerton, que interpreta Jason Dessen, un professor de física que és segrestat i es desperta en una realitat que no és la seva: té la feina que sempre ha volgut, però amb una altra dona (Jennifer Connelly) i un altre fill. I, a més, resulta que qui l’ha segrestat és ell mateix, però d’una realitat alternativa.

Amb una estètica molt cuidada, la sèrie aprofundeix en el drama psicològic dels protagonistes al voltant de la pregunta: “Què hagués passat si hagués fet allò a la vida?” i els possibles camins que donen a possibles vides. Com els afecta això i, sobretot, com aconseguirà el protagonista tornar a la seva realitat. La sèrie s’estrena el 8 de maig.

‘Silo’ [2023]

Graham Yost

Sèrie de 10 capítols basada en la trilogia de novel·les distòpiques d’Hugh Howey, les quals van ser un èxit de vendes. El punt de partida és tot un clàssic de la ciència-ficció: la Terra ha estat assolada per alguna mena de catàstrofe que ha convertit la superfície en inhabitable, així que els supervivents es refugien en aquesta sitja enorme que els protegeix del món tòxic i mortal de l’exterior. En aquest espai (ubicat a quilòmetres de profunditat), les 10.000 persones que l’habiten són l’últim reducte de la humanitat.

Tot i que és veritat que aquesta història s’ha explicat moltes vegades, la sèrie aconsegueix entretenir l’espectador en generar-li curiositat per saber si la seva protagonista aconseguirà eludir la vigilància i esbrinar la veritat sobre el passat del refugi i el món exterior.  

‘Para toda la humanidad’ [2019]

Ronald D. Moore

Es tracta d’una de les primeres sèries d’Apple TV+ que formula un mecanisme propi de la fantasia i la ciència-ficció: la ucronia o història alternativa. En aquest cas, es pregunta sobre què hagués passat si la URSS hagués arribat a la lluna abans que els nord-americans.

El resultat és una història alternativa que planteja una cursa espacial desenvolupada al màxim, en què les fites més importants es produeixen en pocs anys, facilitat, d’una forma molt realista, que certs avenços arribin abans. Per exemple, gràcies a aquesta cursa espacial “potenciada” veiem com la humanitat colonitza la lluna als anys 80 o arriba a Mart l’any 2000.

‘Fundación’ [2021]

David S. Goyer i Josh Friedman

Han estat moltes les productores audiovisuals que han intentat sense èxit crear adaptacions d’aquesta conegudíssima saga de llibres de ciència-ficció d’Issac Asimov. Finalment, David S. Goyer i Josh Friedman la van portar a Apple TV+. Una mostra més que la plataforma es pren molt seriosament el gènere.

La sèrie, que visualment és impressionant, segueix a una banda d’exiliats en el seu monumental viatge per salvar la humanitat i reconstruir la civilització enmig de la caiguda de l’Imperi galàctic. La primera temporada se centra en la dinastia imperial i en els esforços de Hari Seldon per construir la seva fundació, i la segona fa créixer les llavors plantades a la primera part. L’ambició de l’obra d’Asimov, que abasta mil·lennis, hi és present, també.

‘Separación’ [2022]

Ben Stiller

Amb un aire estètic molt estil ‘Brazil’, de Terry Gilliam, o el cinema existencial de Michel Gondry i Charlie Kaufmann, ‘Separación’ ens planteja el següent: “Què passaria si poguéssim dividir la personalitat i el cervell en dos: la persona que treballa i la persona de l’oci?”. És a dir, entres a la feina i només recordes tot el que té a veure amb la vida laboral i quan marxes de la feina, a la teva vida personal, no recordes res de la feina.

Però què passa quan l’únic que vius és la feina? I, sobretot, perquè estàs disposat a “esborrar” la teva vida personal? Aquí és on anem veient els problemes que té el protagonista fora de la feina i com vol escapar d’aquesta realitat i saber què hi ha allà fora, establint tota una trama de fugida i revelació de secrets molt ben travada i amb un últim capítol que és senzillament una obra mestra. Per a la gent de ‘Serielizados’, es tracta d’una de les millors sèries de l’any 2022. La segona temporada ja s’està rodant.