Els premis amb més anys d’història de la literatura catalana, de l’editorial Cruïlla, ja tenen propietaris aquest 2023. Carles Sala Vila s’ha endut el 39è premi El Vaixell de Vapor de literatura infantil amb l’obra ‘Madame Esvelt’ i ja és el segon Vaixell de Vapor que guanya.

Jesús Castillón Motta ha estat el vencedor de la 33a edició del Premi Gran Angular amb la novel·la ‘Predestinats’ de literatura juvenil. Des de ‘Plaça Tísner‘ hem parlat amb els guanyadors d’aquests premis referents de literatura en català.

Crítica a l’obsessió per l’aparença

La novel·la ‘Madame Esvelt’ tracta amb molt sentit de l’humor l’excés de la importància que li dona la societat a l’aparença i també alerta sobre els trastorns de conducta alimentària. La guanyadora del Premi El Vaixell de Vapor 2023 és una història protagonitzada per la Madame Esvelt, una baronessa obsessionada amb la imatge i la moda que idea un cinturó de només un sol forat.

El seu autor, Carles Sala Vila, juga amb la llengua de forma original i divertida: “M’agrada jugar amb les paraules, amb el seu significat dels noms dels pobles, dels personatges i m’ho passo molt bé escrivint per a nens”. L’escriptor gironí, autor d’una quarantena de llibres infantils i diversos premis, assegura que “els llibres infantils han d’atreure als nens, han de ser divertits, no els han de requerir un esforç perquè sinó mai no arribaran a l’aprenentatge lingüístic ni de valors que hi ha al darrere”.

Les il·lustracions de ‘Madame Esvelt’ són d’Anna Baquero, que per a Carles Sala “plasma la Madame Esvelt tal com la imaginava i la situa en una època imaginaria una mica pretèrita”.

Ciència-ficció i viatges en el temps

La novel·la juvenil que ha guanyat el Premi Gran Angular 2023 és la la història de misteri i ciència-ficció ‘Predestinats’, una història d’amor i d’amistat que viatja en el temps. “Tracta temes com els límits de la ciència i temes de gènere com un hipotètic món sense homes en què s’ha de qüestionar la procreació dels humans”, explica el seu autor, Jesús Castillón Motta.

A l’escriptor Jesús Castillón d’adolescent li apassionava la ciència-ficció i ‘Predestinats’ vol ser un reconeixement al gènere: “És un homenatge a ‘La fi de l’eternitat’, d’Isaac Asimov, la novel·la que em va fer enganxar a la ciència-ficció”.

Des de sempre, explica, estava obsessionat a fer una novel·la de viatges en el temps “en què quadrés tot, ja que el més difícil és que no hi hagi fissures en aquesta mena d’històries. Jo m’he escarrassat perquè no hi hagi cap incoherència en la novel·la“, explica Castillón.