ECOSS, ecosistemes de l’inesperat, arriba a la sisena edició amb un festival de cultura digital i arts en viu en la intersecció entre l’art, la ciència, la tecnologia i la societat. Enguany ofereix un programa interdisciplinari amb una quinzena de propostes: instal·lacions artístiques, formació, concerts i espectacles d’arts en viu, des d’una perspectiva crítica, ambiental i de gènere.

Aquesta edició se celebra amb un format més extens, al llarg de dues setmanes, i en dues seus: el 2 i 3 de novembre, a la Fabra i Coats, i el 9 i 10 de novembre, al Centre Cívic Casa Golferichs.

Aposta per les propostes interactives i immersives

El festival ECOSS aposta enguany per propostes interactives i immersives, segons explica al ‘Plaça Tísner‘ Rosa Sánchez, directora artística: “Volem donar visibilitat a dones creadores que usen la tecnologia com a eina de crítica, tant en el mateix ús de la tecnologia com en la relació que tenim amb l’entorn i qüestionar-nos si són sostenibles o no”.

Una de les instal·lacions de realitat virtual destacades d’aquesta edició és ‘Erosió digital’, creada a partir de les imperfeccions i alteracions de les tecnologies d’escaneig i impressió 3D. “Treballo amb la natura i la fusiono amb els ordinadors i m’interessava mostrar com la tecnologia pot fer que el paisatge natural es transformi d’una forma més accelerada”, explica Andrea Badia, artista i dissenyadora experimental. D’aquesta manera, es fusionen “dos elements aparentment oposats, establint un paral·lelisme entre l’erosió de la natura i la pèrdua d’informació digital”, puntualitza Badia.

Públic més familiar que mai

A més, el festival inclou per primera vegada activitats per a tots els públics, amb espectacles com ‘Alek&Sophie’, de la companya Baal, una obra participativa que crea un món surrealista i màgic gràcies a objectes, la dansa i la relació amb la tecnologia.

Catalina Carrasco, directora artística companyia Baal, “creem un món de joc i de fantasia per convidar a la participació del públic, tant infants com adults, perquè visquin una experiència vivencial, a més de veure un espectacle”.

Festival amb perspectiva feminista

Des de la interdisciplinarietat, proposa una variada oferta de cultura digital, que gira entorn de la natura, ambiental, humana i no-humana, des de múltiples mirades ecofeministes. “Volem donar espai a dones creadores de cultura digital i d’arts en viu, de projectes singulars i investigacions sobre art i tecnologia”, explica Rosa Sánchez, directora artística d’ECOSS.

La majoria de propostes estan conduïdes per a dones des d’una perspectiva feminista preguntant-se, per exemple, què aporten les dones a la investigació, als desenvolupaments tecnològics i als nous conceptes que busquen reequilibrar la nostra relació mediambiental amb el planeta.