Reexplicar la literatura clàssica i els mites d’una manera actual, planera, divertida i “per a tots els públics”. Aquesta és la croada de l’actor i youtuber Pol Gise des que va començar a crear continguts l’any 2015. Ara presenta ‘Hades, el déu menys dolent’, una novel·la publicada en català per Shaka i en castellà per Temas de hoy, en què reivindica la figura del déu de l’inframon, el regne dels morts a la mitologia grega.
Segons adverteix al programa ‘Plaça Tísner’, culturalment s’ha “cristianitzat i associat Hades amb Satanàs” de manera equivocada. Defensa que és “el déu menys dolent” perquè hi ha altres divinitats gregues, com Zeus i Posidó, que “fan coses tan fumudes que s’hauria d’esforçar molt per ser pitjor que ells”. Per Gise, “se’ns han venut els déus grecs com éssers molt segurs i que parlen amb to greu tota l’estona, però en realitat són caòtics i el seu motor són les inseguretats i les pors”.
Més d’un milió i mig de seguidors a YouTube
Pol Gise compta amb més de tres milions de seguidors a les xarxes socials i més d’un milió i mig a YouTube. El nou llibre sorgeix, de fet, de la sèrie ‘Salseo Griego’, disponible a la plataforma per compartir vídeos i en què Gise explica “el marro” en les relacions entre els déus de l’Olimp en clau d’humor. “Com que no fas safareig de persones reals, et pots permetre el luxe de riure molt i no sentir-te tan malament com si parlessis de la veïna o d’un amic”, conclou.
Gairebé totes les històries tenen orígens mitològics”
L’autor explica que va començar a interessar-se per la mitologia grega en adonar-se que a les obres de teatre, pel·lícules o llibres que li agraden, “gairebé totes les històries tenen orígens mitològics”. Per això, ha volgut compartir els coneixements que ha anat adquirint al llarg dels anys sobre el tema amb la resta de la gent.
Continguts educatius per despertar l’interès
“La meva intenció era fer pur entreteniment, però tinc constància que hi ha professors que em segueixen i fan servir els meus continguts per explicar mitologia grega“, assegura Gise. Tot i que, diu, rep comentaris que l’animen a impartir docència, reconeix que no podria fer els continguts com els fa si fos mestre. Valora positivament, però, que els seus vídeos i el llibre serveixin per “apropar la mitologia a persones que aparentment poden no tenir interès per aquests temes”.