El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) acaba de posar al dia les seves col·leccions i convida el visitant a fer un passeig per l’Imperi romà a través dels seus tresors mil·lenaris i l’ajut de les tecnologies d’última generació. “IMPERIUM. Històries romanes” explica l’antiga Roma a través de videomapatges, audiovisuals, un vídeo immersiu 360º i peces icòniques com la ‘Dama Flàvia‘.

Estem acostumats a veure l’art romà com un art blanc, dels marbres, quan moltes d’aquestes peces estaven policromades”
Jusèp Boya, director del MAC

L’exposició, que ocupa gairebé 1.000 m² de l’antic Palau d’Arts Gràfiques de l’Exposició Universal i recupera tota l’esplendor de l’edifici del 1929, vol atreure un públic familiar i, per això, ha apostat per la innovació com a element essencial del discurs. Les històries romanes d’aquest “IMPERIUM” les expliquen a través d’un format audiovisual diferents personatges de ficció que ha construït el dramaturg Eduard Olesti, i que ens representen la diversitat de la societat de l’antic imperi.

Pedres que parlen

El director del MAC, Jusèp Boya, explica al ‘Plaça Tísner‘ que han utilitzat elements digitals que aconsegueixen “que les pedres parlin”, com per exemple videomapatges que transcriuen els textos del llatí al català.

També hi ha un sarcòfag del segle III que explica el rapte de la deessa Prosèrpina. Una peça que ha estat “acolorida” amb un programa d’intel·ligència artificial que ha fet una hipòtesi de “com podia haver estat pintat“. Segons explica el director del MAC: “Estem acostumats a veure l’art romà com un art blanc, dels marbres, quan moltes d’aquestes peces estaven policromades”

Primera catapulta del món

Entre els 200 objectes que s’exposen, alguns tenen “una significació de dimensió internacional“, afirma Boya, com la catapulta conservada més antiga del món, que es va trobar a Empúries i data del sege II-I aC. Hi ha altres peces molt significatives per a la història de Barcelona, com “la placa fundacional de la primera muralla de la ciutat, feta en època d’August”, o el sarcòfag restaurat que “segons la tradició va ser el primer en contenir les despulles de santa Eulàlia“.

90 anys al 2025

La idea del museu és tenir a punt l’any que ve el MAC del segle XXI. El 2025 el Museu d’Arqueologia de Catalunya farà 95 anys (es va fundar el 1932 però no es va obrir fins al 1935) i per això ha engegat la primera etapa d’un procés de canvi “en què l’arqueologia expliqui, qüestioni, inspiri i emocioni“, diu amb orgull Jusèp Boya.