El dibuixant de Sant Just Desvern Joan Turu fa una dècada que es dedica a la il·lustració infantil i juvenil. Els seus dibuixos són coneguts a les xarxes socials, ha il·lustrat una trentena de llibres i ha creat un centenar de murals a escoles de Catalunya. L’hem convidat a ‘Plaça Tísner‘ per parlar del seu últim llibre, ‘Sortint de la ratlla’, un repàs de la seva trajectòria professional.
L’il·lustrador explica que ‘Sortint de la ratlla’ és un recopilatori de la seva vida i té aquest títol perquè admet que “a vegades trobem el nostre propi camí sortint de la ratlla, sortint del camí establert socialment”. Ha volgut conglomerar totes les il·lustracions que ha publicat a les xarxes socials “perquè no es perdi en la immensitat” i recollir-ho en paper.
“Faig dibuixos simpàtics que ajuden a reflexionar”
A través del seu estil inconfusible, Joan Turu tracta temes vinculats al món educatiu i a la defensa de la llengua catalana. A través de dibuixos i colors, pinta un món amb més esperit crític i fet amb valors de solidaritat, empatia, pau i amor. Defineix el seu estil com “dibuixos simpàtics que ajuden a reflexionar” i és que explica que li agrada fer arribar idees de protesta amables a persones que normalment no li arriben aquesta mena de missatges.
Noves masculinitats a través de la il·lustració
És autor de llibres que donen la volta a les tradicions heteropatriarcals, com la llegenda de Sant Jordi ‘La princesa, el drac i el cavaller desarmat’; d’altres que revisen la masculinitat com ‘Els homes plorem’ i ‘Aprenent de pares’, que és un llibre dirigit als adults que revisa la paternitat. Explica a ‘Plaça Tísner’ que actualment “anem mancats d’exemples de com ser home i de com ser pare”. Turu destaca que “és important revisar-se com a home” i confessa que per ell ser home “és construir-se dia a dia” i que “els homes podem ser de tot, sobretot cuidadors”.
De ben petit, quan estudiava pintura com a extraescolar, Joan Turu ja es va adonar que es comunicava millor a través de les imatges que de la llengua. Després de començar diverses carreres, va decidir estudiar il·lustració a l’Escola d’Art de Manresa. Turu també és un apassionat de l’educació, i va estudiar magisteri, tot i que mai no ha exercit de mestre. Destaquen els llibres ‘L’últim vol de l’home bala’, ‘Tinc un volcà’, ‘Etiquetes’ i ‘Jo primer’.
El “mosaic” de Joan Turu
- Una vocació: les arts plàstiques. Joan Turu va començar a estudiar pintura quan era petit. Amb pocs anys va adonar-se’n que es comunicava millor a través de les imatges que de la llengua.
- Una passió: la il·lustració. Fa deu anys que es dedica a la literatura infantil i juvenil, i ha il·lustrat una trentena de contes com ‘La princesa, el drac i el cavaller desarmat’ i ‘Els homes plorem’.
- Un valor: l’esperit crític. A través del dibuix i els colors, Joan Turu pinta un nou món amb més solidaritat, empatia, pau i amor.
- Uns estudis: a més d’estudiar il·lustració a l’Escola d’Art de Manresa també va estudiar magisteri.Una formació que el fa estar molt vinculat al món educatiu i també a la defensa de la llengua catalana.
- Un llibre: ‘Sortint de la ratlla’. És la seva última publicació, en què fa un repàs de la seva trajectòria professional, que va començar fa una dècada.
- Una plaça: la Rentapeus. És com se li diu popularment a una part de la plaça de Jacint Verdaguer, on es troba l’Ajuntament de Sant Just Desvern, municipi on ha crescut i viu el nostre convidat d’avui.