Aquest divendres el Festival de Jazz de Barcelona programa Tot celebrant Tete, un concert en record del desaparegut pianista Tete Montoliu que se suma al disc d’homenatge ‘Together again‘, publicat recentment. N’hem parlat a ‘Plaça Tísner‘ amb la cantant Laura Simó, una de les impulsores de tots dos projectes.

Recuperant Tete Montoliu

Entre 1993 i 1996 Laura Simó va ser la veu del trio de Tete Montoliu, amb Horacio Fumero al contrabaix i Peer Wyboris a la bateria. En alguns concerts, Simó demanava als tècnics que gravessin el so en casset per repassar el repertori. En aquell moment no imaginava que un d’aquests enregistraments, el concert al Festival de Calella el 1994, es recuperaria i s’editaria en disc el 2023: ‘Together again‘, que té com a “bonus track” ‘Lush life’, d’un concert a Galícia.

La idea va sorgir a propòsit del concert 25 anys sense Tete, que Laura Simó i l’Ignasi Terraza Trio van oferir el setembre del 2022 al Teatre Grec. El disc s’ha publicat al segell de Terraza, Swit Records, i inclou temes com ‘It’s Alright with me’, ‘Watch What Happens’ o ‘Will Be Together Again’. Ara, coincidint amb el 90è aniversari del naixement de Montoliu, Laura Simó, Ignasi Terraza, Horacio Fumero i Esteve Pi presenten Tot celebrant Tete, on interpretaran alguns dels temes del disc i composicions de Montoliu acompanyats de la Girona Jazz Project, dirigida per Perico Sambeat.

Més de 40 anys de trajectòria

Laura Simó va debutar professionalment l’any 1987. A mitjans dels anys 90 va girar amb Tete Montoliu Trio, una etapa que ara queda reflectida al disc ‘Together again’. Però al llarg de quatre dècades de trajectòria, Laura Simó ha publicat diversos àlbums i ha treballat amb altres músics de renom com Albert Guinovart, Francesc Borrull, Jordi Sabatés o Lucky Guri. 

M’agrada transmetre el que diu la cançó”

El “mosaic” de Laura Simó

  • Un estàndard: ‘A time for love’. En particular, la versió que Shirley Horn va gravar als anys 90 del tema de Johnny Mandel i de Paul Francis Webster. 
  • Una sala: el Canergie Hall de Nova York. La Laura hi va actuar el 2009 per presentar l’espectacle ‘Sueño immaterial’. Ho va viure i ho recorda com un gran privilegi.  
  • Un reconeixement: el premi a la trajectòria que li ha atorgat aquest any l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya. Li fa especial il·lusió perquè prové dels companys de professió.  
  • Una ciutat: Londres. La Laura acaba de tornar de passar uns dies a la capital anglesa, que admira sobretot per la seva profusió cultural. 
  • Un disc: ‘Together again’, un homenatge a Tete Montoliu. La Laura va ser la veu del seu trio als anys 90 i l’àlbum recu­pera el so del directe d’aquelles actuacions.  
  • I una plaça: la Sechseläutenplatz, a Zuric. La Laura va sovint a Suïssa perquè hi té família i li agrada especialment aquest lloc, on també està situada l’Òpera de Zuric. 

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’