Després de 20 anys treballant en l’art de fer riure i en un moment professional dolç, la humorista i actriu Judit Martín assegura que no ha nascut “amb cap talent innat”. En una entrevista al ‘Plaça Tísner’, Martín justifica el seu èxit per “les ganes de treballar i la preparació”. Precisament, ‘Not talent’, el xou que ara presenta al Teatre Borràs, és una “oda a la mediocritat”.

Per Judit Martín, en un moment en què tothom a les xarxes socials i als programes de televisió té ganes de triomfar gràcies al seu talent, ella ho té clar: “Tots volem fer-nos veure i ser famosos pel nostre talent i en canvi la gran majoria som mediocres“. I això, diu, no és necessàriament dolent, encara que ha admès que la societat prioritza la cultura de l’èxit i que per això “als llibres d’història no hi passaran els mediocres“.

També ha criticat que “gran part de les coses que veiem són perquè es ven molt de fum“, ja que, segons Judit Martín, per a molts “és més important el discurs que vens que el que fas”. I ella, ha confessat, en coneix molts.

Humorista polifacètica

Formada fa 20 anys en el camp de la improvisació, la vis còmica de la Judit l’ha fet treballar en programes de televisió (‘APM?’ i ‘La nit dels Oscars’) i sèries de ficció (‘Doctor Portuondo’ i ‘Mira lo que has hecho’) i a participar en la ràdio (‘Rabiosa actualidad’ i ‘Tot és comèdia’). Tot plegat, a més de formar part del projecte Pallapupes, haver treballat a ‘El Mundo Today’ i fer classes d’humor i d’improvisació.

L’actriu i humorista ha confessat que amb el que s’ho passa millor és amb la improvisació, que la veu “com un joc”. En canvi, les imitacions considera que no li surten “de manera natural” i que ha hagut de treballar-les molt. Tot i això, ha afegit, un cop les domina comença a divertir-se. Sobretot amb personatges com els d’Eulàlia Reguant i Alaska.

El llarg camí de la paritat

Quan se li ha preguntat per la paritat en el seu sector, Judit Martín ha admès que s’han fet passes endavant, però que “veníem de tan lluny que encara falten anys llum”. Ha explicat que durant la seva formació en tècniques d’improvisació i de clown la majoria a les aules eren dones. Però després, ha dit, “només cal mirar la cartellera per veure que hi ha més homes“.

També ha recordat quan començava a presentar espectacles a sales d’alguns municipis i la gent s’estranyava de veure una dona com a humorista. “No em criticaven, però tenia la sensació que costava més ficar-me el públic a la butxaca“, ha assegurat la humorista.

‘Not talent’ es podrà veure al Teatre Borràs en tres úniques sessions: divendres, 24 de febrer; el dijous 9 de març i el dijous 6 d’abril.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’

Comparteix a: