L’AV La França del Poble-sec ha descobert dos estendards inèdits de les antigues corals que cantaven caramelles amagats en un caixa al seu traster. La descoberta l’han feta durant el trasllat forçós que l’entitat ha hagut de fer, ja que el local que ocupaven des de feia 45 anys s’enderrocarà aviat per fer-hi pisos. Els estendards que han sortit ara a la llum se sumen als dos que l’associació ja tenia exposats a la seva seu i a un altre que l’entitat va donar fa uns anys al MUHBA.

Unes peces centenàries amb història musical

L’AV la Franca conserva cinc estendards de les antigues corals del Poble-sec. Unes peces que tenen més de 100 anys i que poden explicar per si soles una part de la història del barri. Els dos estendards que han aparegut recentment són el de La Nova Lira i La Nova Colla, nascudes el 1919 i el 1920, respectivament. L’AV la França tenia exposats fins ara tres estendards més, els de L’escarpindull Madronense i La Trompeta, datades del 1878 i del 1893.

Als estendards de les corals s’hi pot trobar multitud de cintes i de medalles que corresponen a cadascun dels municipis on la formació hi havia actuat i donen fe de la seva trajectòria. L’entitat també ha conservat algunes de les fotografies de les corals desaparegudes. Un material que diuen, els van cedir antics socis de l’associació veïnal.

Un espai d’oci alternatiu als bars

Les corals es van popularitzar al Poble-sec a partir de la meitat del segle XIX i n’hi van haver, segons els cronistes, una vintena fins als anys 60 del segle passat. Les formacions musicals estaven formades només per homes i són, segons els historiadors, les precursores dels moviments sindicals que van sorgir a les fàbriques de la ciutat arran de la industrialització. “Era la manera que es va trobar perquè els homes socialitzessin a fora de les tavernes”, explica l’historiador local del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, Josep Guzman.

Una associació veïnal que es veu forçada al trasllat

L’AV la França, amb 50 anys de vida, va iniciar una campanya de captació de socis el febrer del 2022 ja que arran de la pandèmia havien tingut una davallada de membres i per tant d’ingressos. El trasllat al qual s’han vist ara abocats ha estat un cop dur per a l’entitat, ja que tot just es començaven a recuperar econòmicament.

No obstant això, l’associació veïnal seguirà endavant i han traslladat les seves pertinences a un magatzem cedit per l’Ajuntament, mentre troben un local que s’adapti a les seves possibilitats i necessitats. Els estendards centenaris i altres objectes de valor històric, però, estaran dipositats mentrestant a l’AV Poble-sec, que els ha cedit la seva seu per guardar-los.