Ha nascut una entitat pionera amb un objectiu molt clar: “Visibilitzar dones artistes dels Països Catalans“. S’anomena Fundació Úniques i vol “impulsar l’artista contemporània i la seva obra, tant aquí com a escala internacional”, explica Patricia Batalla, directora de l’entitat, a ‘Plaça Tísner‘.

I és que, segons l’Institut d’Art Contemporani, la presència d’obres fetes per a dones representa tan sols un 35 % en galeries, museus i fires. Per això, aquesta entitat vol aportar un granet de sorra per fer créixer aquest percentatge fins a la igualtat.

Amb l’afany d’apropar l’art de dones artistes, la seu de l’entitat també disposa d’un espai expositiu que es pot visitar al carrer de les Magdalenes, 2. La mostra inaugural, “Obrim els ulls”, reivindica la mirada femenina en el món de l’art i exhibeix pintura i escultura de Dominika Berger, Teresa Riba, Andrea Lería, Nuria Torres i Tania Traver. “Tot i que a les seves obres no hi ha un discurs explícitament feminista, el fet de mostrar la seva forma de veure el món és una expressió del feminisme en si mateixa“, explica Patricia Batalla.

Les obres d’art fetes per dones estan menys valorades econòmicament que la dels homes”
Nuria Torres, escultora

“Hi ha galeries que només treballen amb artistes homes”

Una de les artistes de l’exposició, l’escultora Nuria Torres, vol trencar estereotips a través de les seves obres i crear un imaginari d’empoderament femení. L’artista assenyala que “ja és complicat vendre escultures, doncs encara més si ets dona”, ja que “l’obra de la dona està menys valorada”.

De fet, assegura que la discriminació moltes vegades ve directament d’algunes galeries, que només treballen amb homes: “Com les seves obres tenen més valor, les poden vendre més cares i s’enduen més comissió”, denuncia.

Es pensen que darrere de les meves escultures de marbre hi ha un home”
Nuria Torres, escultora

Nuria Torres assenyala que s’ha trobat amb problemes de credibilitat, sobretot amb les escultures de marbre: “No es creuen que soc jo la que he esculpit una obra de marbre, perquè es pensen que l’ha feta un home”, denuncia. El treball artesanal amb marbre antigament estava relacionat amb una feina masculina, “però actualment la fem moltes dones, de fet jo mateixa vaig a comprar els blocs de marbre a Carrara, a Itàlia”, explica Torres.

L’últim estudi del Departament de Cultura alerta de la bretxa salarial entre homes i dones a les arts visuals”
Patricia Batalla, directora de la Fundació Úniques

Bretxa salarial i abandonament de la carrera

El 29 % de les obres d’art creades per homes es venen per sobre dels 1.000 €, en contra del 13 % de les obres fetes per dones. Aquestes dades de l’últim estudi Les dones i la cultura, del Departament de Cultura, apunta la bretxa salarial entre homes i dones a les arts visuals.

Una diferència salarial que, en moltes ocasions, fa que dones artistes abandonin la carrera: “Si no aconsegueixen un mínim per viure, la tendència de moltes dones és abandonar i dedicar-se a altres coses”, diu Patricia Batalla. Per això, des de la Fundació Úniques treballen perquè no passi: “A més, això passa en la maduresa, quan l’artista té més a oferir com a artista i dona”, lamenta la directora de l’entitat.

El 70 % de les estudiants són dones, però després topen amb el sostre de vidre”
Nuria Torres, escultora

Sostre de vidre per les dones artistes

A la fira ARCO, la Fira Internacional d’Art Contemporani de Madrid, i de referència a l’estat espanyol “l’any 2022, el 23 % que exposaven eren dones internacionals i d’aquest percentatge, només el 5 % eren artistes espanyoles“, assenyala Nuria Torres. L’escultora denuncia que “aquests percentatges no s’entenen” quan el 70 % de les aules de Belles Arts són dones: “Han de fer polítiques per ajudar les dones a trencar el sostre de vidre i poder avançar“, diu l’escultora.

Potenciar el col·leccionisme i un premi

Per tot plegat, un dels objectius de la Fundació Úniques és promocionar el col·leccionisme, que l’entitat es converteixi “en un punt de trobada entre col·leccionistes i artistes” perquè les artistes donin a conèixer i venguin l’obra, explica la directora, Patricia Batalla.

A més, l’entitat vol visibilitzar aquestes artistes a través de fires internacionals, mitjançant aliances amb galeries i museus a escala mundial, amb l’objectiu d’incrementar la visibilitat de l’obra també fora de l’estat espanyol. De fet, la Fundació Úniques, en la línia de conèixer i reconèixer talent artístic femení, ha creat el Premi Anual, que s’atorgarà l’octubre del 2024.