La històrica revista cultural ‘L’Avenç’ ressorgeix després de deixar-se de publicar el mes de maig per falta de suport econòmic. Ara retorna mensualment, liderada per la primera dona directora des que es va fundar: l’escriptora i traductora Simona Škrabec.

Škrabec assegura que agafa el timó “amb humilitat i responsabilitat, i amb l’objectiu de seguir fent un mitjà de referència d’història i cultura catalanes, gairebé 50 anys després de la seva fundació”. ‘L’Avenç’ obre les portes de la seva redacció al ‘Plaça Tísner’ per explicar el nou projecte de l’emblemàtica revista.

Un número especial

El número 501 de ‘L’Avenç’ no és una publicació qualsevol: és el número del renaixement d’aquesta revista, que va acomiadar-se amb una edició especial del número 500. “Hem fet un ‘primer’ número que segueix fent reflexions profundes de la història, però que també parla de l’actualitat cultural i reflexió i crítica des de diversos àmbits”, explica Simona Škrabec.

S’ha fet una renovació de la imatge, es comptarà amb col·laboradors nous i hi haurà seccions noves, tot buscant que “la revista continuï sent un mirall de la societat”.

Deixar de publicar ‘L’Avenç’ va ser una decisió molt traumàtica”
Josep M. Muñoz, director de ‘L’Avenç’ (1999-2023)

Mig any sense ‘L’Avenç’

Un equip reduït, manca de finançament i la pèrdua de subscriptors van ser els ingredients que van obligar Josep Maria Muñoz, director de ‘L’Avenç’ del 1999 i fins al mes d’abril, a aturar les publicacions en paper i en digital el mes de maig. “Per a mi, com a director, deixar de publicar va ser una decisió molt traumàtica que em vaig veure obligat a prendre”, confessa Muñoz.

Després de saber-se la notícia “es va generar un clima ‘d’això no pot ser!’ i llavors la Generalitat de Catalunya i una col·laboració privada van oferir el seu finançament, que ens permet continuar”.

És un document històric que explicarà, d’aquí a uns anys, com vivíem i qui érem”
Simona Škrabec, directora de ‘L’Avenç’

“Combatre la immediatesa”

La nova directora de ‘L’Avenç’ assegura que tant les revistes com els diaris “tindran una renaixença, precisament, per combatre la immediatesa i la superficialitat“. D’aquesta manera, revistes com la que ara dirigeix “passen a ser un document històric, un objecte físic que perdura en el temps, i es converteixen en un testimoni del moment que vivim i que expliquen quines pel·lícules veiem, què passa en àmbit polític i què fa la gent”, assegura Škrabec.

Revista històrica

‘L’Avenç’ té gairebé 50 anys: va ser fundada el 1977 per un grup d’estudiants universitaris en plena Transició democràtica, amb el principal objectiu de contribuir a la normalització de la cultura i la llengua catalanes: “A l’època, no se sabia què era la Generalitat. En el primer número es va entrevistar el president Josep Tarradellas encara a l’exili”, explica Josep M. Muñoz.

De fet, ‘L’Avenç’ ha rebut diversos premis, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona. Per això, que ara torni a aparèixer la revista és per a Muñoz un reconeixement a la feina ben feta durant tants anys: “La continuïtat en una cultura feble i minoritària com la nostra és un gran valor”, conclou.