El museu itinerant Balloon Museum ha aterrat a Barcelona amb l’exposició “Pop air”, que mostra una vintena d’obres d’art inflable de gran format. A més de l’observació de les obres, la interacció de l’espectador és una part fonamental de la visita del Balloon Museum. El ‘Plaça Tísner‘ hi hem assistit per intentar descobrir què hi ha d’art i què hi ha d’entreteniment en aquesta exposició.

Hi trobem escultures, instal·lacions i peces d’art digital, i totes tenen en comú que són inflades i immersives: “Les obres tenen l’aire com element comú i distintiu”, explica Vittoria Ascione, responsable de Balloon Museum a Barcelona. Ascione posa l’èmfasi en què les peces són “art contemporani” i que a través de obres immersives “s’apropa l’art a la ciutadania de forma divertida tocant, experimentant i compartint l’experiència”.

Una piscina amb 2 milions de boles

Una de les obres que més impacten és ‘Hypercosmo’, del col·lectiu d’artistes i dissenyadors Hyperstudio. Es tracta d’una piscina de 600 m² que conté 2 milions de boles. “Ens porta a un altre cosmos, a una altra realitat, no només a través de les boles sinó també a través del vídeo i l’àudio”, explica Vittoria Ascione.

Visitar el cor d’una obra

Que les obres són immersives és tan cert com que podem accedir al bell mig de moltes d’elles. Podem caminar enmig d’una ‘Quiet storm’ de bombolles de plenes de fum o perdre’ns al laberint inflable de ‘Bau(ncy) Haus’. També podem buscar el nostre camí pel ‘Knot’, de l’artista Cyril Lancelin, una escultura inflable de gran format en forma de nus immens.

Algunes de les obres també inclouen la participació directa dels visitants. Per exemple, ‘Polyedra’, de Karina Smigla – Bobinski, ens convida a crear la nostra versió de l’obra de forma col·laborativa, unint diversos cilindres plens d’aire. La instal·lació interactiva ‘Canopy’, de Pneuhaus i Bike Powered Events, cobra vida a través d’uns generadors que s’accionen amb el pedaleig dels visitants.