El Primavera Sound 2024 tancarà amb una xifra de 268.000 persones de públic —15.000 més que l’any passat— entre els concerts del Primavera Ciutat i les tres jornades centrals al Parc del Fòrum, i de les quals 130.000 són usuaris únics. Més enllà de les dades, els organitzadors han tret pit d’una edició que consideren que “ha fet història i ha funcionat d’una manera perfecta” en paraules del codirector, Alfonso Lanza.
Visitants de 134 països diferents
El públic ha arribat de 134 països diferents i el 59 % són públic internacional. La majoria de públic estranger ve dels Estats Units, el Regne Unit i Itàlia. “Això ens converteix en el festival més gran d’Espanya i un dels més grans d’Europa”, ha indicat la cap de premsa del certamen, Marta Pallarès. No obstant això, també ha volgut posar el focus en l’ADN barceloní i ha fet èmfasi en les 40.000 persones que són de la ciutat: “No som un festival que viu només de portes enfora”.
Els organitzadors del certamen han assegurat que han rebut una allau de felicitacions i agraïments del públic, els artistes i la indústria. “És un orgull tenir aquest festival a Barcelona, que està en el top cinc mundial”, ha dit satisfet Lanza.
“El festival dels artistes”
El codirector del Primavera Sound també ha tingut unes paraules d’agraïment per als músics i els grups que han passat pels escenaris. “Aquest és el festival dels artistes perquè volen venir a tocar, però també quedar-se per gaudir del festival”, ha dit amb satisfacció Lanza, que assegura que “aquest és el festival que nosaltres volem fer”.
Els responsables del certamen també han admès que juguen “amb avantatge” perquè el recinte del Parc del Fòrum és idoni per a un festival com el Primavera Sound, per la seva ubicació amb el mar i “l”skyline’ de Barcelona”, la connexió amb el transport públic, i els equipaments que conté, com l’auditori… “És imbatible”, ha dit Lanza.
Barcelona i el Fòrum, ha insistit, són els “dos caps de cartell” del festival, “creat a Barcelona i amb orgull de ciutat”, ha insistit.
Lana del Rey: “Aquestes coses passen”
La cap de cartell d’enguany, Lana del Rey, va actuar aquest divendres mitja hora més tard del que estava previst. Preguntada per aquest retard, Pallarès ha respost que “hi ha sempre imponderables” en un festival i que “aquestes coses passen”.
També ha destacat que l’artista era una de les grans demandes del públic del festival des de feia anys: “El més important és que va ser aquí amb nosaltres”.
“Som l’esdeveniment amb més impacte després del MWC”
Malgrat que encara no tenen la dada definitiva, el Primavera Sound calcula que l’impacte econòmic d’aquesta edició superarà els 200 milions d’euros. “Som l’esdeveniment amb més impacte després del Mobile World Congress”, ha afirmat el codirector del Festival.
Tranquils per l’amenaça de pluja: “Estem preparats”
Sobre l’amenaça de pluja que podria aigualir la darrera nit de concerts al Fòrum, els organitzadors del Primavera estan tranquils. “Tenim meteoròleg”, ha explicat Lanza, que els ha pronosticat que “plourà entre les nou i les deu del vespre i no serà gaire violent“.
També ha recordat que només en una ocasió van haver d’aturar els concerts per una tempesta elèctrica, que és “quan és realment perillós”, però en tot cas, ha dit que “estem preparats” per si cal aturar els directes. En tot cas, s’ha mostrat confiat en què la “previsió millora per minuts i que la nit acabarà rodona”.
“El treball amb els veïns ha donat fruits”
Pel que fa a les queixes veïnals per l’impacte del festival, el codirector del festival ha assegurat que el treball amb els veïns per minimitzar les molèsties ha donat fruits. “Hem treballat molt en els temes que més preocupen: el so, la neteja i el desallotjament de la zona del Fòrum“, ha assegurat Lanza. També ha assegurat que s’han “autoauditat” i que han establert uns “estàndards de qualitat altíssims”. A més, ha avançat que els veïns estan satisfets “i ens ho han fet saber”. Hem parlat amb els que viuen més propers al recinte i “estaven molt satisfets”, ha dit.
No obstant això, ha reconegut que no han parlat amb les entitats que lideren la petició perquè els festivals de música marxin del Fòrum, com l’associació Stop Concerts, integrada per veïns dels voltants del Fòrum.