Pallassa, actriu, música, acròbata i directora, Alba Sarraute Pons està considerada un dels grans noms del circ al nostre país. Coincidint amb la pròxima celebració del Dia Mundial del Circ, el 20 d’abril, l’artista ha visitat ‘Plaça Tísner‘ i hem pogut parlar amb ella del potencial social d’aquest art i dels seus propers projectes escènics.

Shakespeare al circ

Dur les grans històries que ens parlen i confronten amb la condició humana al territori del circ és un dels motors i reptes creatius d’Alba Sarraute Pons. L’artista ha desafiat totes les convencions, amb el risc afegit de sacsejar un dels grans dramaturgs de tots els temps i traslladar les seves tragèdies al públic amb un estil onírica que s’expressa a través del cos, l’acrobàcia, el teatre, el clown, les màscares o la música.

Al capdavant de les Ofèlies, Sarraute Pons va presentar el 2020 la seva particular versió d’Otel·lo, en què prenia el nom i passava la veu narrativa al personatge de ‘Desdèmona’. En el seu nou projecte aborda ‘Macbeth’ en un muntatge que porta per nom ‘La Innombrable. Una tragèdia mediterrània’ i té com a protagonistes migrants que aspiren arribar a Europa. La proposta es podrà veure el 4 i 5 de juliol al Mercat de les Flors dins la programació del Grec Festival de Barcelona.

Talent i precarietat

Després de formar-se en teatre i circ a Mataró i Barcelona, Alba Sarraute va marxar a Paris per fer els estudis superiors a l’Académie de Cirque Contemporain Fratellini. Des de llavors ha dirigit i participat en nombrosos espectacles de teatre de carrer i de circ que l’han consolidat en el circuit nacional i internacional.

Premi Nacional de Cultura 2023, actualment viu entre Bèlgica i Catalunya i combina la seva tasca com a creadora i intèrpret amb la codirecció de Trapezi, la fira del circ de Catalunya.

El “mosaic” d’Alba Sarraute

  • Una escola: la Rogelio Rivel – Centre de les Arts del Circ, on es va formar després de passar per l’Aula de Teatre de Mataró i abans de marxar a fer els estudis superiors a París.  
  • Un reconeixement: el Premi Nacional de Cultura 2023. Se li va concedir per la solvència artística de les seves creacions, en què les tècniques del circ esdevenen eines d’una narrativa visual que empeny a la reflexió.  
  • Un esdeveniment: la Fira Trapezi Reus, la fira del circ de Catalunya que se celebra a Reus i que l’Alba codirigex amb Cristina Cazorla. La 28a edició tindrà lloc del 8 a l’11 de maig i oferirà prop de quaranta propostes artístiques per a tots els públics.  
  • Una companyia: Les Ofèlies. L’Alba capitaneja aquest equip, format per membres de les companyies Hotel iocandi i Psirc, amb qui presenta les seves creacions.    
  • Un autor: William Shakespeare. Després de fer una versió d’‘Otel·lo’ en circ a ‘Desdèmona’, portarà al festival Grec un Macbeth en forma de tragèdia mediterrània.  
  • Una plaça: la Nova, d’Argentona. L’Alba va créixer en aquesta vila de l’interior del Maresme i en aquest lloc en particular hi recorda haver passat moltes hores de petita.