Ficció i realitat s’entrecreuen a ‘Confeti’, la novel·la per la qual Jordi Puntí s’ha endut el 64è Premi Sant Jordi, dotat amb 60.000 euros. L’ha rebut durant la 73a edició de la Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural a la Sala Gran del TNC. I és que, tot i basar-se en la vida de Xavier Cugat, la novel·la de Puntí és l’antítesi d’una biografia.

Després d’estudiar en profunditat, gràcies a una beca, la vida del músic i director d’orquestra, l’escriptor va arribar a la conclusió que Xavier Cugat era un gran fabulador de si mateix. El que fa és inventar-se un narrador, un periodista d’espectacles, que acompanya Cugat en la construcció del seu personatge. “Era un home que, si feia falta, canviava la realitat per fer més atractiva la seva vida. Encara avui ens creiem moltes mentides de les que ens va dir”, ha precisat Puntí.

Contes, poesia i novel·la per a nois i noies

‘Perdona’m per desitjar-ho tot’, un recull de contes protagonitzats per dones de Carme Serna, ha merescut el Premi Mercè Rodoreda, mentre que Mireia Calafaell s’ha endut el Premi Carles Riba de poesia amb ‘Si una emergència’, poemari que tracta el tema de l’emergència com a esdeveniment que demana una actuació immediata. Els premis estan dotats amb 6.000 i 5.000 euros respectivament.

Lluís Prats ha rebut el Premi J. Maria Folch i Torres de novel·la per a nois i noies, dotat amb 4.000 euros, amb ‘Wen I long’, en què un drac màgic adopta una nena per viatjar amb ella, mostrar-li les meravelles del món i, finalment, trobar-li una família. És la tercera vegada que Prats rep el Folch i Torres.

Premis Muriel Casals i Joan B. Cendrós

Raquel Casas ha merescut el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, dotat amb 6.000 euros, gràcies a ‘Ferida’, una història protagonitzada per una adolescent que gira al voltant del sentiment de culpa. Tant Casas com Prats han reivindicat l’escriptura en català per als no adults, justament la nit que el Premi Muriel Casals de Comunicació ha distingit Edicions Cavall Fort, amb 62 anys d’història publicant revistes per a infants i adolescents.

Finalment, de forma no presencial, la jugadora Aitana Bonmatí ha rebut el Premi Joan B. Cendrós, que distingeix la projecció internacional de la llengua i la cultura catalanes, ja que la jugadora va fer un discurs íntegrament en català quan va recollir la Pilota d’Or.