Organitzen tallers i activitats impartides per persones migrants i refugiades per afavorir-ne la integració social i laboral. El projecte, anomenat Abrazo Cultural, va néixer al Brasil l’any 2014 per donar resposta als refugiats sirians que van arribar al país llatinoamericà fugint de la guerra i es va establir a Barcelona l’any 2017. Tot i que van començar com una escola d’idiomes, han anat diversificant la seva oferta fins oferir també tallers musicals i de cuina, activitats culturals diverses o formacions en interculturalitat per a entitats o grups privats.

Segons explica al programa ‘Plaça Tísner’ la directora de l’associació, Helena Lopes, l’objectiu és fer valdre l’aportació que poden fer els migrants a la societat: “Que ens vegin com persones professionals, que aporten un valor i poden contribuir-hi”. “La idea és que els autòctons vinguin a aprendre d’una altra cultura i que es generi un aprenentatge intercultural”, conclou. I és que habitualment les temàtiques de les sessions estan relacionades amb els països d’origen dels talleristes.

L’aprenentatge intercultural a través de la cuina

Lopes explica que els tallers de cuina són uns dels que tenen més sortida. Segons diu, “la gastronomia és una de les maneres més fàcils i lúdiques d’abordar la multiculturalitat, ja que ens relaciona a tots, vinguem d’on vinguem”. En aquesta línia, considera que “fer l’aprenentatge intercultural a través de la cuina és útil perquè ens connecta amb la nostra identitat i amb les nostres arrels”.

Creem vincles que poden servir per eliminar fronteres i estereotips”
Diana Pérez, tallerista

La Diana Pérez, provinent de Colòmbia, és una de les talleristes dels cursos de cuina. Adverteix que els plats típics del seu país d’origen i els de Catalunya comparteixen molts ingredients i tècniques de cuina. Assegura que a través dels fogons es creen “vincles que poden servir per eliminar fronteres i estereotips que tenim com a societat”.

Cursos d’idiomes amb persones natives

En el cas dels cursos d’idiomes, des d’Abrazo Cultural ofereixen tallers amb persones natives de diferents països. Complementen l’aprenentatge de la llengua, a més, amb rutes culturals i històriques o sopars temàtics.

Veus que la gent té interès, volen conversar, saber sobre la teva cultura, el teu menjar i això em fa sentir bé”
Rama Sabrah, tallerista

Per exemple, la Rama Sabrah és professora d’àrab alhora que també ensenya a cuinar plats de la seva terra. Va arribar de Síria ara fa set anys fugint de la guerra i explica que impartir els tallers li ha servit per integrar-se: “Veus que la gent té interès, volen conversar, saber sobre la teva cultura, el teu menjar i això em fa sentir bé”.

Talleristes de més de 15 països

A l’associació Abrazo Cultural hi col·laboren talleristes de més de 15 països diferents, que hi arriben des d’entitats socials com la Creu Roja o Accem. També a través de coneguts o contactant directament per internet. Un cop dins del projecte, proposen un curs o una activitat en què puguin aportar quelcom.

Segons la responsable de la iniciativa, Helena Lopes, entrar a formar part del projecte pot ser per als migrants un primer pas per, per exemple, aconseguir trobar feina: “La idea és que tothom té un talent per compartir i nosaltres creem sinergies laborals a partir del talent dels migrants”.