(ACN) Els adolescents que consumeixen una quantitat més gran d’aliments i begudes ultraprocessats presenten més problemes de tipus psicosocial, segons una investigació de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i l’Institut de Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). L’anàlisi s’ha fet sobre els hàbits de mig miler d’adolescents espanyols d’entre 13 i 18 anys. Els responsables de la investigació afirmen que la compra d’aliments i begudes ultraprocessats s’ha triplicat a Espanya les últimes dècades, i subratllen que els adolescents són els principals consumidors d’aquest tipus de productes industrials.

Moltes calories, però pocs nutrients

Aquests aliments, afirmen l’ICTA-UAB i l’IDIBGI, es caracteritzen per la baixa quantitat de nutrients (com ara proteïnes i fibres), l’alt contingut calòric (com ara greixos saturats i sucres afegits) i la presència d’additius (com ara colorants i potenciadors del gust), que els fan “molt atractius, gustosos i addictius“.

Com més ultraprocessats, més problemes de conducta

L’estudi, en què també col·laboren la Facultat de Medicina i l’Institut de Neurociències, ambdós de la UAB, i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, analitza la relació entre el consum d’ultraprocessats i les dificultats psicosocials (baix estat d’ànim, sensacions d’ansietat o problemes d’atenció) o altres problemes de conducta, tenint en compte el consum diari de fruites i verdures i el nivell d’activitat física setmanal dels participants, variables que tenen efectes positius contrastats per a la salut mental.

La recerca va mostrar una associació “directa” entre un elevat consum d’aliments i begudes ultraprocessats, el malestar emocional i els problemes de conducta, i va destacar l’associació amb el baix estat d’ànim que van dir que tenien els adolescents que van participar en l’estudi.

Els adolescents van assenyalar un consum mitjà de 7,7 ultraprocessats el dia anterior, amb un consum més elevat entre els nois (8,6 ultraprocessats per 7 les noies). La majoria dels participants van indicar que havia consumit embotits, galetes i carns processades (50-60 %); productes de xocolata, aperitius, begudes de xocolata i salses (40-50 %), i iogurts de gustos, pans processats i brioixeria, cereals ensucrats, refrescos, sucs de fruita envasats i patates fregides processades (30-40 %).

Menys fruita i verdura

Aquesta rutina es va comparar amb la del consum de fruita i verdura. Els adolescents van declarar un consum mitjà d’1,93 racions per dia, molt allunyat de les cinc racions al dia recomanades, i van afirmar que feien activitat física una mitjana de 2,9 dies a la setmana. Mentre que el consum de fruites i verdures va ser superior entre les noies adolescents (2 racions elles enfront d’1,7 racions ells), els nois van afirmar que tenien més nivells d’activitat física (3,6 dies ells enfront de 2,3 dies elles).

A més, un 26,2 % dels participants van presentar algun tipus de problema psicosocial: un 33,9 % relacionat amb malestar emocional, principalment depressió o ansietat, un 9,5 % referent a problemes d’atenció i un 3,9 % relacionat amb problemes de tipus conductual. Per sexes, les noies van mostrar una problemàtica psicosocial més gran en totes les esferes (26,4 % envers el 22,2 %, respectivament), especialment en relació amb l’estat d’ànim baix i les sensacions d’ansietat, exceptuant els problemes de conducta, que van ser semblants entre tots dos sexes.